Закон і Бізнес


У присяжні всі згодяться


№41 (1495) 10.10—16.10.2020
5107

До бою за справедливість у складі суду присяжних закличуть і старих, і малих. Тих, хто не встигне вчасно пояснити неможливість включення до списків, а потім проігнорує виклик, накажуть як за неповагу до суду.


Уряд вніс до парламенту 3 законопроекти, які мають забезпечити участь усіх громадян у здійсненні правосуддя. Ці пропозиції обумовлені тим, що кримінальні провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за які передбачено покарання у вигляді понад 10 років позбавлення волі, будуть розглядатися одним суддею та 7-ма присяжними (проект №4190).

Для цього Державна судова адміністрація отримає право самостійно формувати списки присяжних за даними з Державного реєстру виборців (проект №4191). Причому Кабмін пропонує знизити до 25 років вік, з якого громадянин може стати присяжним, і прибрати верхню межу 65 років. При цьому виключається положення щодо надання попередньої згоди особи на включення її до списку.

Крім того, проект №4190 передбачає, що особа може бути оштрафована за злісне ухилення від виконання цього почесного обов’язку (від 340 до 1700 грн.), і на додачу судимість. Єдине виправдання для цього — невідповідність вимогам, передбаченим законом, про що слід повідомити упродовж 30 днів, або медичний висновок про стан здоров’я. Втім, залишається можливість переконати голову суду виключити себе зі списку присяжних за наявності поважних причин.

Як «пряник» Уряд запропонував прибрати обов’язок для присяжних подавати декларацію про майновий стан (проект №4192).