Закон і Бізнес


Про договір позики


№41 (1495) 10.10—16.10.2020
12966

Якщо договір позики має бути укладений у письмовій формі, рішення суду не може ґрунтуватися на показаннях свідків для підтвердження того, що гроші або речі насправді не були одержані або одержані в меншій кількості.


У справі №569/24347/18 установлено, що на час пред’явлення позову оригінал договору позики з розпискою позичальника про отримання коштів був у позикодавця. Проте перша інстанція, з висновками якої погодився й апеляційний суд, виходила з того, що факт повернення відповідачем коштів за договором підтвердили на судовому засіданні свідки.

Як зауважив Касаційний цивільний суд, згідно з положеннями ст.545 Цивільного кодексу це є одним зі свідчень того, що зобов’язання щодо повернення позики позичальником не виконано. Заперечення однією зі сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Проте рішення суду не може ґрунтуватися на показаннях свідків.

Так само поясненнями сторони та показаннями свідка не може доводитися факт виконання зобов’язання за договором позики. Тож КЦС скасував судові рішення та задовольнив позовні вимоги про стягнення боргу в сумі $2500, а також 3% річних.