Закон і Бізнес


Чому люстрація не торкнулася адвокатури, - думка


07.10.2020 15:14
2903

Після ухвалення в 2012 році нового Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність в Україні було створено інституціонально сильну та самоврядну організацію, яка показала, що може достойно приймати виклики часу.


Таку думку під час інтерв’ю висловив очільник Асоціації захисту прав правників України, голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, відповідаючи на запитання директора Центру розвитку лідерства Антоніни Бондаренко про те, чому люстрація (як загальнодержавний курс на зміну старих кадрів після подій 2013-2014 років, - прим. Ред.) не торкнулася інституту адвокатури.

«Сім років назад прийшла команда, яка мала ідею створення сильної адвокатури європейського рівня. Як член тієї команди, вважаю, що ми створили адвокатуру з нуля», - зауважив О.Фазекош. Він переконаний, що сьогодні адвокатура інституціонально сильна, оскільки є єдина професійна організація, з думкою якої рахуються державні органи.

Як приклад того, що адвокатура може достойно приймати виклики часу, керівник АЗПП навів проект закону №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», внесений попереднім Президентом як невідкладний, але який так і не став законом. «Ми змогли об’єднатися, аби проект, який знищував незалежність адвокатури, не пройшов у парламенті, - наголосив О.Фазекош. - Активна позиція керівництва НААУ була почута світовим співтовариством, міжнародними організаціями. Ми відстояли свою незалежність і самоврядність».

Закон і Бізнес