Закон і Бізнес


Захворів під час відпустки: гарантії для працівників


07.10.2020 11:15
3627

Чинним законодавством для працівників, які захворіли у відпустці, передбачені певні гарантії.


Які саме, роз’яснив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, передає «Закон і Бізнес».

Які права має працівник у разі настання хвороби під час щорічних відпусток?

Згідно зі статтею 78 КЗпП України, дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку до щорічних відпусток не включаються. Відповідно до пункту першого частини другої статті 80 КЗпП України та пункту першого частин другої статті 11 Закону України «Про відпустки», щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку. Перенесення чи продовження відпустки вирішується за домовленістю між працівником і роботодавець, оскільки необхідно враховувати затверджений графік відпусток інших співробітників підприємства, технологічний процес виробництва тощо. Тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України № 455 від 13.11.2001.

Чи враховуються святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічної основної відпустки?

Відповідно до статті 78-1 КЗпП України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки» святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховуються. Перелік святкових та неробочих днів передбачений статтею 73 КЗпП України.

Права громадян у виборі конкретного періоду надання щорічної основної відпустки

Черговість надання щорічної основної відпустки визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам. В КЗпП України та в Законі України «Про відпустки» відсутні вимоги щодо термінів складання графіку відпусток. Як правило графіки складаються в кінці року і повинні бути затверджені на початку наступного календарного року.

Закон і Бізнес