Закон і Бізнес


Непоінформований споживач

Погодження тарифів на електроенергію — обов’язкова умова для їх застосування


№40 (1494) 03.10—09.10.2020
Алла ГУДАК, секретар II судової палати Північно-західного апеляційного господарського суду
5005

Без оформлення правочину щодо внесення змін до договору відсутні підстави для застосування відповідачем нових тарифів на поставлену позивачеві електричну енергію, затверджених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.


З таким висновком Північно-західного апеляційного господарського суду, викладеним у постанові від 4.03.2020 у справі №902/701/19, погодилася колегія Касаційного господарського суду.

Виконавчий комітет Вінницької міської ради звернувся з позовом, в якому просив зобов’язати ТОВ провести перерахунок за поставлену електроенергію в липні 2019 року згідно з укладеним між ними договором. Зокрема, позивач посилався на те, що відповідач самостійно змінив вартість поставленої електроенергії, адже є тарифи, затверджені НКРЕКП постановою від 7.06.2019. При цьому змін до договору сторони не вносили.

Господарський суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив з тих підстав, що вартість електроенергії розрахована правильно з огляду на чинні на час проведення розрахунку тарифи, затверджені НКРЕКП.

Натомість ПЗАГС у постанові від 4.03.2020 зазначив, що відповідач не дотримався умов договору, положень закону «Про ринок електричної енергії» та в односторонньому порядку, без попереджень позивача, змінив вартість поставленої електроенергії.

Як установили суди, сторони уклали договір про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти, за яким ТОВ зобов’язалось у 2019 році поставити позивачеві електроенергію, а останній — прийняти й оплатити її в повному обсязі. Сторони погодили обсяг і ціну електроенергії.

З уведенням з 1.07.2019 нового ринку електроенергії до складу універсальних послуг як четверта складова ввійшов тариф на послуги щодо передачі електричної енергії ДП «НЕК «Укренерго», який було введено в дію постановою НКРЕКП від 7.06.2019 №954. Крім того, постановою регулятора від 7.06.2019 №955 уведено тариф на послуги щодо диспетчерського управління.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.57 закону «Про ринок електричної енергії» постачальник має в чіткий та прозорий спосіб інформувати споживачів про зміну будь-яких умов договору не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування. Зокрема, є зобов’язання повідомляти споживачів про будь-яке збільшення ціни та про їхнє право припинити дію договору, якщо вони не приймають нових умов.

КГС зазначив: оскільки відповідач не повідомив позивача про зміну тарифів, затверджених постановами НКРЕКП, відсутні відповідні зміни, унесені до договору, погоджений сторонами новий тариф, відповідач не мав підстав для застосування останнього.