Закон і Бізнес


Півмільйона за страждання


№40 (1494) 03.10—09.10.2020
2982

Позивач уважає: підприємство, яке не витратило достатньо грошей на безпеку на виробництві, має труснути калиткою та відшкодувати моральні збитки внаслідок смерті працівника. Проте бізнес виявився небезпечним не лише для працівників.


До Добропільського міськрайонного суду Одеської області надійшла позовна заява особи проти вугільного підприємства. Людина жадала відшкодувати моральні збитки, яких зазнала через смерть близької людини, й осінила свої страждання в майже 0,5 млн грн.

Справа дісталася судді Андрію Левченку, і той відкрив провадження. Вугільну компанію це розлютило. Спершу вона позивалася з Головним управлінням Державної служби з питань праці в Донецькій області, а потім вирішила боротися за допомогою скарг.

Одного дня до судді в кабінет прийшов представник цієї компанії, заявивши, що першу скаргу вже надіслано. А саме — до дисциплінарної комісії адвокатів. Щоб суддя краще усвідомив, з ким має справу, чоловік залишив копію скарги для ознайомлення.

Ішлося про те, що адвокат подав позов утретє. Перші два рази інші судді повертали заяву ще до відкриття провадження. А от А.Левченко за аналогічним позовом таки відкрив провадження. На думку вугільної компанії, це свідчить, не про те, що попередні двоє суддів помилялись, а що адвокат утрутився в автоматизовану систему розподілу справ, аби його заява потрапила до рук «потрібного» судді.

На останок представник підприємства натякнув судді, що на нього теж готують скаргу: «Це вам для відома. Одна скарга вже пішла до КДКА, а вам вирішувати...»

А.Левченко звернувся до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора з повідомленням про тиск (№4505/0/6-20). Таку поведінку законник уважає шантажем і погрозами та просить його захистити.