Закон і Бізнес


Земельний фальстарт


№40 (1494) 03.10—09.10.2020
2854

Конституційний Суд не зміг розпочати слухання щодо закону, за яким наступного року стане доступним вільний обіг сільськогосподарських земель. На засідання не прийшов представник Президента у КС Федір Веніславський.


Як повідомляв «ЗіБ», одразу дві групи народних депутатів оскаржили в КС як процедуру ухвалення закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020 №552-ІХ, так і окремі нові положення Земельного кодексу.

Прикметно, що представники монобільшості, зокрема очільник податкового комітету Данило Гетманцев, у коментарях для ЗМІ висловили переконання, що недотримання Регламенту ВР не може бути підставою для визнання акта неконституційним у цілому. Мовляв, такого в практиці КС ще не було. Утім, це не зовсім так. Достатньо згадати рішення єдиного органу конституційної юрисдикції, яким саме з підстав недотримання процедури був скасований мовний закон №5029-VI.

Водночас народні депутати, які прибули на засідання КС як представники суб’єктів конституційних подань, упевнені в успішності своїх звернень. Така думка ґрунтується на двох наріжних каменях.

З одного боку, під час розгляду проекту в другому читанні в режимі «на вимотування» у залі не було достатньо кількості народних депутатів для проведення голосування (менше ніж 226). З другого — автори подання переконані, що земля не може вибувати з власності Українського народу без унесення відповідних змін до Конституції. 

Як відзначають експерти, сам факт слухань у КС цієї справи ставить під сумнів обіцяне відкриття ринку земель, що є вкрай невигідним нинішній владі з огляду на взяті нею зобов’язання перед МВФ. Тож зволікання з початком слухань може бути наміром відтягнути рішення принаймні до того часу, як буде отриманий черговий транш.