Закон і Бізнес


Готуйте вогнегасники!


№40 (1494) 03.10—09.10.2020
4945

На підприємствах, що перевіряються на дотримання пожежної безпеки, інспектори виявляють у середньому по 15 порушень. Але штрафи — замалі й не спонукають керівництво до виправлення недоліків.


Тому Уряд запропонував парламенту посилити відповідальність, зареєструвавши проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України…» (№4157).

Мінімальний розмір штрафу, наприклад, за відсутність вогнегасника чи плану евакуації пропонується підвищити до 850 грн., тоді як зараз може обійтися в 34 грн. Максимальна санкція сягне 3400 грн. за кожне порушення, тобто з огляду на дані Кабміну на одному підприємстві інспектор може «назбирати» в середньому 51 тис. грн. А якщо підприємство ще й проігнорує припис інспектора, то штраф сягне 8500 грн.

Причому до суб’єктів адміністративної відповідальності додадуть і фізичних осіб — підприємців. Тож їм також варто запастися вогнегасниками і планами порятунку на кожен МАФ чи місце провадження діяльності.

Незначної редакторської правки зазнає і КК: дію ст.270 поширять і на випадки порушення техногенної безпеки, що призвело до аварії.