Закон і Бізнес


Що в чорному ящику?

Мобільні «валізки» замаскують свідків


Право сусіда, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2537

Російські суди почали отримувати особливі «чорні валіз¬ки», які допоможуть захистити особливо важливого свідка від сторонніх очей.


Йдеться про спеціальні мобільні комплекси захисту свідка. Під час процесу вони допоможуть допитати людину, якій небезпечно показувати своє обличчя. Як пояснюють у судовому департаменті при Верховному суді РФ, під час засідання такий свідок перебуває в окремому приміщенні, в яке передається зображення і звук із залу засідань, а туди, у свою чергу, передається змінений голос свідка. При цьому він спотворюється до невпізнання, і вгадати його, навіть із застосуванням спеціальних програм, неможливо. Проте мова залишається розбірливою.
Випробовувати по¬дібні технології в судах почали з 2000-го. Вперше масштабна операція із захисту свідків була здійснена в Татарстані в 2001—2002 роках у справі проти злочинного угруповання.
Проте подібна апаратура була стаціонарною і встановлювалася не скрізь. Тепер мобільні комплекси зберігаються в регіональних управліннях судового департаменту і доставляються при необхідності. Тому, навіть якщо в суді немає спеціальної таємної кімнати, це вже не проблема. Техніка допоможе будь-яке приміщення суду перетворити на місце секретного допиту.
На оснащення судів технічними пристроями для допиту без візуального спостереження потерпілих і свідків виділено майже 40 млн руб. (близько 10 млн грн.).