Закон і Бізнес


Позбутися зайвих

Італійських депутатів скоротять на третину заради економії


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
2623

В Італії на референдумі підтримали істотне скорочення кількості парламентарів: їх залишиться тільки 600 на дві палати. У результаті італійський парламент стане одним з найменших в Європейському Союзі.


Закон про скорочення чисельності депутатів був прийнятий в минулому році з подачі правлячого Руху «5 зірок». Той акт передбачає, що у верхню палату (Сенат) замість нинішніх 315 депутатів обиратимуть 200 чоловік, а в нижню — 400 замість нинішніх 630.

За підрахунками уряду, такий захід дозволить економити по €100 млн на рік і зробить роботу парламенту більш ефективною.

Нині законодавчий орган Італії вважається одним з найчисленніших у світі, він займає 3-тє місце за цим показником. Найбільша кількість членів парламенту налічується в Китаї (близько 3000), далі йде Велика Британія (близько 1,4 тис. чоловік).

На референдумі, який пройшов у минулі вихідні, реформу підтримало понад 60% тих, хто проголосував. Це означає, що нові правила почнуть діяти з наступних парламентських виборів, запланованих на 2023 рік.

Як відомо, українці підтримали ідею про скорочення Верховної Ради на третину ще 10 років тому. Проте досі воля українського народу залишається тільки передвиборчими обіцянками.

Наприкінці минулого року Конституційний Суд дозволив унести відповідні зміни до Основного Закону. І закон був навіть попередньо схвалений на початку минулої парламентської сесії, що дозволяло остаточно проголосувати за нього ще 1 вересня.