Закон і Бізнес


Незаборонені фрукти

Німцям дозволили збирати чужі яблука


Видиратися на дерева і ламати гілки не можна, але використовувати спеціальні підручні засоби дозволено.

№39 (1493) 26.09—02.10.2020
9436

У багатьох регіонах і федеральних землях ФРН на яблунях, грушах і сливах з’явилися помітні здалеку жовті стрічки. Вони — частина федеральної акції під назвою «Німеччина рятує продукти», що стартувала 22 вересня.


Таким чином приватні особи, різні товариства і організації, які володіють земельними ділянками, а також комуни на своїх муніципальних територіях позначають належні їм фруктові дерева, плоди яких можна збирати усім охочим безкоштовно, пише DW.

Головна умова — не ламати гілки, не видиратися на дерева і не залишати після себе сміття, тобто робити все акуратно і під свою відповідальність.

За даними DPA, тільки в Нижній Саксонії вже роздано близько 1500 таких стрічок, а місця, де ростуть дерева, позначені на спеціальній карті. Метою акції є порятунок продуктів харчування, адже з року в рік на таких деревах залишаються тонни плодів. Ростуть вони не на фруктових плантаціях, де їх збирають фермери, а в різних місцях — уздовж доріг, серед луків тощо.

До речі, зібрані яблука і груші можна не тільки заготовити про запас, а й віднести в один з пересувних або стаціонарних пунктів для виробництва соку. Для цього потрібно відбирати тільки повністю стиглі плоди і не змішувати різні фрукти.

Так би мовити, безгосподарних фруктових дерев у Німеччині не буває. Всі вони ростуть на чиїйсь землі, тому збір плодів без дозволу є крадіжкою.