Закон і Бізнес


Мисливський інстинкт

Господарів котів, що полюють на птахів і ящірок, хочуть притягнути до суду


Полювання — вроджений інстинкт кішки, проти якого будь-які судові заборони безсилі.

№39 (1493) 26.09—02.10.2020
4854

Екологи і юристи у Нідерландах збираються влаштувати судовий процес, де на лаві підсудних опиняться... господарі домашніх котів. Стороною обвинувачення виступлять природоохоронні організації.


Головна мета процесу — створити судовий прецедент, щоб власників домашніх хижаків можна було притягти до відповідальності, якщо їхні вихованці шкодять біорізноманіттю.

За оцінками фахівців, у Нідерландах коти становлять загрозу для 370 видів диких тварин — від птахів і ящірок до риб і кажанів. Близько 140 млн диких тварин щороку стають здобиччю котів і кішок. Причому половину вбивають саме домашні мурчики, в яких є господар, дім і їжа.

Згідно з директивами ЄС про птахів і середовище існування коти можуть вважатися «винними» у руйнуванні місцевих екосистем. Отже, їхні господарі повинні стримувати мисливські інстинкти своїх улюбленців. Найпростіший варіант — тримати чотирилапого вдома. Хоча тоді господаря можуть звинуватити в жорстокому поводженні з вихованцем.

Над згубним впливом котів на дику природу замислюються і в інших європейських країнах. Наприклад, у Німеччині в 2017 році пропонували ввести податок на домашніх кішок. Правда, цей закон так і не був прийнятий.

В Україні нині хочуть ввести лише обов’язкову ідентифікацію та реєстрацію всіх домашніх тварин, «закріпивши» їх за власниками з усіма обов’язками і відповідальністю для останніх.