Закон і Бізнес


А де ж чашка?


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
2758

Уряд Греції запропонував нові заходи, які дозволять позбутися одноразового пластику в країні. Насамперед всі державні підприємства позбавлять одноразових стаканчиків.


З 1 січня вони не зможуть поповнювати запаси одноразових пластикових предметів (наприклад, стаканчиків для офісного кафетерію). А з 3 липня одноразовий пластиковий посуд не можна буде купити навіть у магазинах.

З наступного року набуде чинності заборона на використання одноразових виробів (наприклад, пакетів) з пластику, який розкладається. З 1.07.2021 на всіх дитячих і спортивних майданчиках повинні з’явитися питні фонтанчики, щоб жителі могли відмовитися від пластикових пляшок.

А в січні 2022 року планується ввести новий податок на одноразові стакани для напоїв на винос. Стакан і кришка будуть оплачуватися окремо — по 5 євроцентів. Вважається, що завдяки цьому більше жителів приходитимуть зі своїми багаторазовими чашками. Принаймні подібне сталося, коли пластикові пакети в магазинах зробили платними.

Нарешті, з 2023 року всі виробники одноразових виробів, які використовуються на території Греції, нестимуть відповідальність за збір і переробку своєї продукції. Вони можуть підключитися до наявних схем або створити свої. Головне — щоб їхня продукція не з’являлася в природі.