Закон і Бізнес


Загублені в реформі


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
4794

Судді вищих спеціалізованих судів, які вже скоро як 3 роки залишаються без роботи, звернулися до Ради суддів. Адже сподіваються, що РСУ допоможе відстояти їх незалежність та відновити професійну діяльність.


Як зазначається у зверненні, за останній рік спроби розв’язати на рівні найвищих державних інституцій проблему не тільки не зрушили питання з місця, а й продемонстрували зневагу до авторитету суддів та замасковане нівелювання основних гарантій незалежності судової влади.

З грудня 2017 року 49 суддів, які входять до складу колишніх вищих спеціалізованих судів, усунені від здійснення правосуддя. «Ми не маємо робочих місць, не маємо права здійснювати професійну діяльність», — наголошується у звернені. Адже попри численні рішення Конституційного Суду щодо єдності статусу ці судді позбавлені права отримувати винагороду на рівні із усіма іншими. Також їм доводиться виборювати у судах право на довічне грошове утримання відповідно до чинного законодавства як судді касаційного суду.

Через відсутність національного правового захисту впродовж серпня-вересня цього року до Європейського суду з прав людини уже направлено 20 заяв суддів вищих спецсудів. 

Водночас зазначається, що від червня 2019 року «ми не отримали жодної сутнісної відповіді на наші неодноразові звернення ні від Вищої ради правосуддя, ні від Верховної Ради, ні від Президента». У профільному комітеті не виявили бажання почути про їхні проблеми під час парламентських слуханнях, що заплановані на листопад.

Тож судді покладають надію, що свою позицію з цього приводу висловить і РСУ, аби органи влади нарешті почули про суддів, яких «загубили» попередні реформатори.