Закон і Бізнес


Про спір з кооперативом


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
6649

Позовні вимоги, пов’язані з оцінкою діяльності органів управління гаражного кооперативу на предмет відповідності цивільному законодавству, належить до юрисдикції господарського суду.


У справі №202/793/19 особу виключили із членів гаражного кооперативу через наявність трирічної заборгованості зі сплати членських внесків. Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська, з яким погодилися в апеляційній інстанції, відмовив у задоволенні позовних вимог про визнання незаконним такого рішення та скасування протоколу загальних зборів.

Одначе Касаційний цивільний суд зауважив, що з 28.03.2014 процесуальний закон передбачив юрисдикцію господарського суду щодо розгляду справ, які виникають із корпоративних відносин у спорах не лише господарського товариства з його учасниками, а й інших юридичних осіб, якщо такий спір пов’язаний, зокрема, з діяльністю відповідної юрособи й управлінням нею.

Члени кооперативу незалежно від напряму його діяльності також є носіями корпоративних прав, а відносини його членів з кооперативом, пов’язані зі створенням, діяльністю, припиненням діяльності такої юрособи, а також з управлінням нею, є корпоративними. У цій справі спір виник із корпоративних відносин між членом кооперативу та цією юрособою та пов’язаний з діяльністю й управлінням нею. Тому він має розглядатись у порядку господарського судочинства.