Закон і Бізнес


Як стати нотаріусом нагадали в Мін’юсті


21.09.2020 11:21
13746

Щоб отримати свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю необхідно бути громадянином України, володіти державною мовою, мати вищу юридичну освіту та стаж роботи у сфері права.


Як розпочати розпочати нотаріальну діяльність Міністерство юстиції України нагадало у своєму Телеграм-каналі, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема зазначається, що  ступінь вищої юридичної освіти має бути не нижче магістра, а стаж роботи у сфері права має бути не меншим 6 років (з них не менше 3 – помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори). 

Відомство роз’яснило, що робота у сфері права передбачає розробку та застосування норм права. Вона має носити систематичний характер. Це робота в органах державної влади (у тому числі судах, органах юстиції, прокуратури), нотаріату, адвокатури, місцевого самоврядування у профспілкових комітетах та інших громадських організаціях, на підприємствах, в установах, організаціях будь-якої форми власності. Стаж роботи у сфері права визначається на підставі записів у трудовій книжці.

Крім того необхідно скласти кваліфікаційний іспит. Для цього не пізніше ніж за 20 днів до його проведення необхідно подати заяву до територіального органу Міністерства юстиції на ім’я начальника територіального органу Міністерства юстиції про внесення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату подання про допуск до кваліфікаційного іспиту.

Кваліфікаційний іспит здійснюється у вигляді електронного анонімного тестування. Теоретична частина включає в себе сто тестових питань. Практична – ситуаційні та практичні завдання. На виконання кожної частини відводиться по 2 години.

На підставі результатів складеного іспиту Вища кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. За його видачу вноситься плата, розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України. Повторно скласти кваліфікаційний іспит можна не раніш як через рік. Відмову у видачі свідоцтва може бути оскаржено до суду.

Для старту приватної нотаріальної діяльності необхідно здійснити сертифікацію робочого місця (контори) та зареєструвати приватну нотаріальну діяльність у територіальному органі Міністерства юстиції. Після отримання реєстраційного посвідчення необхядно виготовити печатки, відкрити поточні рахунки у банках, встановити час прийому громадян тощо.

Останнім кроком на шляху до нотаріальної діяльності є складення присяги у територіальному органі Міністерства юстиції України.

Також відомство повідомило, що не можуть бути нотаріусами особи, які: мають судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку (крім реабілітованої особи); обмежено дієздатні; визнані недієздатними.

Закон і Бізнес