Закон і Бізнес


«Титан права»


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
2769

Найстарша з членів нинішнього складу суддів Верховного суду США Рут Бейдер Гінзбург померла у віці 87 років від раку. Вона була відома як активний борець за права жінок.


Р.Гінзбург народилася в 1933 році в Нью-Йорку і вивчала юриспруденцію в Гарварді, однак після закінчення університету їй довго не вдавалося знайти гідну роботу за фахом.

У 1972 році вона стала співзасновником організації із захисту прав жінок Women's Rights Project. Тоді ж Р.Гінзбург стала першою штатною жінкою-викладачем Юридичної школи Колумбійського університету.

У 1993 році їй вдалося досягти вершини юридичної кар’єри і стати суддею ВС. Р.Гінзбург була другою жінкою в історії США, яка посіла цей пост. На цій посаді вона продовжувала боротися із дискримінацією і відстоювати права жінок. Зокрема, домагалася рівності в оплаті праці та доступі до освіти, а також захищала права жінок на аборти.

Президент США Дональд Трамп заявив, що засмучений новиною про смерть Р.Гінзбург, назвавши її «чудовою жінкою» і «титаном права».

Тепер може розгорнутися політична боротьба за ВС, який часто має вирішальний вплив на результат політичних суперечок у країні. Якщо Д.Трамп встигне провести через сенат свою кандидатуру на посаду, що звільнилася, республіканці отримають значну перевагу в складі ВС — 6 проти 3.