Закон і Бізнес


Суддя не може коментувати перебіг справ, — ВРП


21.09.2020 10:38
4087

Суддя не може робити публічних заяв, коментувати в засобах масової інформації матеріали чи перебіг справ, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили.


З такою заявою виступив прес-офіс Вищої ради правосуддя у зв’язку із коментарями, які поширили у Верховному Суді щодо кримінальних проваджень стосовно суддів ОАСК, передає «Закон і Бізнес».

«Публічні заяви Верховного Суду, в яких коментуються матеріали кримінальних проваджень щодо суддів Окружного адміністративного суду міста Києва, стосовно яких були ухвалені рішення Вищої ради правосуддя, є оцінкою, яка надана у спосіб, не передбачений чинним законодавством. Подібні заяви не впливають на зміст чи правові наслідки прийнятих Вищою радою правосуддя рішень та привносять недоречну політизацію процесів у судовій владі. Аудіозаписи, відносно яких зроблені заяви, опубліковані Національним антикорупційним бюро України два місяці тому. Відтак, надання їм оцінок саме сьогодні виглядає дивним з боку суддів Верховного Суду.

Верховний Суд переглядає такі рішення в порядку, передбаченому чинним процесуальним законодавством. Суддя не може робити публічних заяв, коментувати в засобах масової інформації матеріали чи перебіг справ, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили. Суддя не має права розголошувати інформацію, що стала йому відома у зв’язку з розглядом справи.

Вища рада правосуддя очікує на офіційну публікацію повного тексту рішення Пленуму Верховного Суду, яке було поширено в пресі, для надання подальших коментарів».

Закон і Бізнес