Закон і Бізнес


Останні з могікан

Чи вдасться українському бізнесу пройти випробування на виживання?


Герман Тасліцький (ліворуч) дав непрості поради щодо захисту об’єктів інтелектуальної власності від піратських підробок.

№38 (1492) 19.09—25.09.2020
Федір МАЛЕНЬКИЙ
3321

Мінливий світ не дозволяє юристам сповільнюватися ні на мить, особливо коли криза вже обживається в українських реаліях, а крапку на карантинних «сюрпризах» ще не поставлено. Зміни в законодавстві, принципах ведення бізнесу й оподаткуванні зібрали правників для дискусії. Вона виявилася плідною.


Прокрустове ложе

Асоціація адвокатів України провела захід, в якому поєднались офлайн-та онлайн-участь,— Law&Trade 2020. Керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Дмитрієва та партнери» Ольга Дмитрієва розпочала форум вітальною промовою та озвучила мету дискусій: «Сьогодні ми обговорюємо судову практику, що пов’язана з податковими спорами. Це питання цікаве тим, що попередня судова практика залишилась у минулому. Податкове законодавство змінилось, а нова судова практика ще не склалася. Тому спробуємо трішечки спрогнозувати майбутнє».

Під час першої сесії форуму доповідачі розкрили тему змін у зовнішньоекономічної діяльності у 2020 році. Модератором сесії виступила керівник практики трансфертного ціноутворення та аудиту ID Legal Group Тетяна Савчук. У цьому тематичному блоці експерти зупинилися на досі актуальних для України «інвестиційних нянях» та на українському бізнес-кліматі та основних бар’єрах для інновацій.

Не оминули й теми податкових ризиків у розрізі змін, а також перших результатів перевірок і податкових спорів у посткарантинний період. Учасники проаналізували зміни в регулюванні захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України, а також визначили системні проблеми у функціонуванні СМКОР.

Так, заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак зазначив, що, коли платник іде до суду й оскаржує внесені до переліку ризикових чи блокування податкових накладних, він, як правило, виграє. Це пояснюється тим, що рішення про «ризиковість» чи блокування накладних доволі погано прописані в законодавстві.

Але дуже прикро відзначати, зізнався спікер, що значну частину цих скарг, які перебувають у провадженні в Раді бізнес-омбудсмена, складають скарги на податківців, котрі не виконують судових рішень. «Ми пропонуємо не заганяти ситуацію в прокрустове ложе імперативної норми, яка вимагає виконання рішень про розблокування податкової накладної фактично в той самий день, коли воно приймається», — зауважив Я.Грегірчак. Він також додав, що фіскалам на це одного дня явно мало, а якщо дивитися на ситуацію реалістичніше, то термін виконання має становити 10—15 днів.

Другу сесію присвятили темі економічної безпеки, ризикам менеджменту та форензику. Модератором виступила адвокат Pavlenko Legal Group Ірина Столярчук. Учасники дискутували про ефективність ТЦ та проаналізували національну судову практику а даному напрямі. Обговорили політику внутрішнього контролю: власний compliance officer v. підрядна compliance компанія, а також compliance міжнародних банків. У рамках сесії також відбувся майстер-клас «Митне та податкове регулювання: актуальні труднощі».

Факт, що контрафакт

Адвокат, директор Delta International Services Герман Тасліцький виступив із презентацією змін у регулювання захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Спікер звернув увагу на те, що наприкінці 2019 року було внесено зміни до Митного кодексу, метою яких стала відповідність регламентам Європейського Союзу.

Серед нового в законодавстві, зокрема, з’явилися такі терміни, як «контрафактні товари», «піратські товари», а також «товари, що підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності». Крім того, розширено перелік об’єктів права інтелектуальної власності, сприяння захисту яких здійснюється під час переміщення товарів через митний кордон України.

У законодавчих змінах розширено випадки застосування заходів, пов’язаних із зупиненням митного оформлення товарів, запідозрених у порушенні прав ІВ, зокрема за ініціативою митного органу. Змінами введено принцип відшкодування витрат, пов’язаних зі зберіганням або знищенням товарів, запідозрених у порушенні ПІВ. Також установлено особливості зупинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, що переміщуються або пересилаються через митний кордон у міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Відповідно, дано й визначення новим термінам, що ввійшли до Митного кодексу. До прикладу, як «контрафактні» можна кваліфікувати товари, що є предметами порушення ПІВ на торговельну марку в Україні або які є схожими настільки, що їх можна сплутати з такою торговельною маркою. Також під цю категорію підпадають товари з географічними зазначеннями або які містять термін чи назву географічних зазначень, що захищаються в Україні. Товар визнається контрафактним навіть у разі, коли лише етикетка, наліпка, інструкція тощо є предметами порушенням ПІВ.

Міжнародний арбітраж

Третю сесією на тему «Арбітраж та транснаціональні судові спори» модерував адвокат, керуючий партнер ЮФ «Горецький & партнери» Олег Горецький. Були обговорені питання арешту майна іноземних компаній та міжнародного розшуку активів. Актуальною темою стало англійське право для українських експортерів.

Обговорили також дійсне та ефективне арбітражне застереження в ЗЕД-контрактах. Що в таких ситуаціях потрібно знати, аби зробити арбітражне рішення ефективним? Доповідачі зосередили свою увагу на визнанні та виконанні арбітражних рішень в Україні та проговорили труднощі, які можуть виникнути при зверненні до міжнародного арбітражу.

Організатори форуму переконані, що саме такі зустрічі слугують поштовхом для обміну досвідом і заповнюють прогалини в розумінні тих чи інших процесів. Law&Trade не закінчується, адже попереду в рамках цього проекту інші події, що дозволять усім охочим долучитися до майданчика для обміну думками та напрацюваннями.

 

ПРЯМА МОВА

Ольга ДМИТРІЄВА,
голова наглядової ради Асоціації адвокатів України, керуючий партнер АО «Дмитрієва та партнери»:

— Не так важлива ставка податку чи метод його нарахування, як стабільність. Із цими шаленими змінами каші не звариш. Тому дуже хотілося би попросити голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева дати бізнесу можливість попрацювати хоч трохи в стабільному юридичному полі, щоб ці зміни не лилися щомісячно безкінечним потоком.

Жоден бізнес не готовий до того, аби щомісяця змінювати правила гри. Український бізнес тримається на останніх із могікан, на тих, хто здатний швидко адаптуватися та вже не дивується жодним новим правилам гри. І хоча бізнес, звісно, пристосовується до будь-яких умов, важливо, аби вони були стабільними.