Закон і Бізнес


У штаті Міссісіпі офіційно скасували рабство


19.02.2013 11:36
2314

7 лютого 2013 року законодавці штату Міссісіпі офіційно ратифікували 13-у поправку до Конституції США, яка забороняє рабство.


Як повідомляється, приводом для такого рішення став фільм Стівена Спілберга «Лінкольн», в якому відображені зусилля президента США з прийняттям 13-ї поправки.

Професор медичного центру університету Міссісіпі доктор Ранджан Батра, подивившись фільм, вирішив розібратися, що відбувалося після голосування про поправку. Він виявив, що Міссісіпі спочатку відкинув заборону на рабство, і в підсумку законодавчі збори штату проголосували за її затвердження лише в 1995 році. Але коли поправка пройшла обидві палати зборів, вона не була спрямована у федеральний реєстр, а значить, не вступила в силу.

Р.Батра зв'язався з іншим жителем Міссісіпі, Кеном Салліваном, разом з яким вони звернулися до секретаря штату Делберта Хоузменна. Адміністрація Хоузменна погодилася виправити помилку і 30 січня подала документи в реєстр, в результаті чого поправка була офіційно ратифікована в Міссісіпі 7 лютого 2013.

Таким чином, Міссісіпі став останнім штатом США, що ратифікувала 13-у поправку. До нього останнім ратифікувала її штатом був Кентуккі, який зробив це в 1976 році.

Нагадаємо, 13-а поправка до Конституції була прийнята 148 років тому, в 1865 році.