Закон і Бізнес


Оклад як стимул


№38 (1492) 19.09—25.09.2020
527591

Скасувати надбавки за ранг та щомісячне преміювання, обмежити разовий розмір премій та зменшити виплати за вислугу років… За допомогою цих та інших новацій планують покращити ефективність державної служби.


Профільний та бюджетний комітети Верховної Ради вже підтримали реформаторські ініціативи Уряду, викладені у проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення проходження державної служби» (№3748).

Ним передбачено, що держслужбовець може отримувати тільки квартальні премії та річну (за результатами щорічного оцінювання службової діяльності). Перші в сумі за рік не можуть перевищувати 30%, а друга, одноразова, — 100% посадового окладу.

Надбавку за вислугу зменшать до 2% за кожен рік стажу (замість 3%), до того ж обмежать і максимум — не більш як 30% (наразі — 50%). А надбавки за ранг скасують повністю, хоча система їх присвоєння залишиться, про всяк випадок. Так само заборонять понад 6 місяців доплачувати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього. А якщо місце залишатиметься вакантним рік — посаду скоротять. 

Також на державній службі зменшиться кількість осіб, з якими можна укладати контракт — із 7 до 3% від загального штату. 

Водночас збільшити самі посадові оклади не планується — найнижчий так і залишиться на рівні двох прожиткових мінімумів. Це навіть менше, ніж мінімальна заробітна плата. До того ж Уряд прямо зазначає, що реалізація його положень не потребуватиме додаткового фінансування.