Закон і Бізнес


Рознарядка на шедевр

Престижність кінострічок визначатимуть за квотами


№38 (1492) 19.09—25.09.2020
2935

В Американській кіноакадемії вирішили не допускати до конкурсу на найкращий фільм стрічки, які не відповідають вимогам за складом акторів і знімальної групи.


З 2025 року, аби бути номінованою на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм», стрічка повинна відповідати хоча б двом з 4-х критеріїв, що стосуються расового, гендерного та інклюзивного представництва.

Так, один з головних героїв або значущих персонажів другого плану має належати до погано представленої расової або етнічної групи. Наприклад, до таких повинні належати щонайменше 30% усіх акторів на других ролях або сама тема фільму має стосуватися проблем цих груп.

У прес-релізі кіноакадемії уточнюється, що «погано представленими» є, зокрема, жінки, представники різних етнічних і расових груп, секс-меншини і люди з обмеженими можливостями.

Квоти встановлені також для провідних творчих позицій у знімальній групі, керівників відділів, оплачуваних стажерів та учнів, а також фахівців із роботи з аудиторією.

Вимоги вступлять у силу для фільмів, що будуть зніматися починаючи з 2024 року. Щоправда, в інших категоріях «Оскара» критерії поки що залишаться колишніми.

Утім, багато хто відзначив, що престижна кінопремія, по суті, перетворюється на благодійний захід, який існує лише для того, щоб радувати меншини. Адже глядача не змусиш ходити в кінотеатри тільки з почуття солідарності з тими чи іншими погано представленими групами.