Закон і Бізнес


Нежіночий клуб


№38 (1492) 19.09—25.09.2020
3054

Від одного з найстаріших джентльменських клубів Лондона вимагають відмовитися від принципу надавати членство тільки чоловікам.


У березні цього року засновниці британського бренду спідньої білизни Емілі Бенделл було відмовлено у вступі до клубу, що, як стверджують її юристи, порушує акт про рівність 2010 року. З юридичної точки зору головне питання полягає в тому, чи є клуб підприємством сфери послуг. Згідно зі статтею 20 акта про рівність останні не мають права дискримінувати клієнтів за будь-якою ознакою.

Прикметно, що «Гаррік» наймає жінок на роботу і допускає їх у свою будівлю — але тільки як гостей когось із постійних членів клубу.

Клуб існує з 1831 року. Його заснувала група «освічених джентльменів» як місце спілкування людей, що мають стосунок до театру.

Нині в ньому перебувають близько 1400 осіб. Нові кандидатури пропонуються кимось із постійних членів і повинні бути схвалені таємним голосуванням. Причому згідно із заявою, зробленою засновниками майже 200 років тому: «Краще виключити 10 людей, що не викликають заперечень, ніж допустити одного жахливого зануду».

Його членами в різний час були Лоуренс Олів’є, Чарльз Діккенс, Герберт Веллс і Олександр Мілн.