Закон і Бізнес


Прокуратура хоче встановити контроль над ухваленням будь-яких рішень — думка


17.09.2020 17:54
2868

Установлені наказом «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді» вимоги до прокурора створюють засади для принципового протистояння двох державних інституцій — прокуратури та суду.


Таку думку в коментарі виданню «Закон і Бізнес» висловив керуючий адвокат Адвокатського бюро «Євгена Пеліхоса» Євген ПЕЛІХОС відповідаючи на запитання: «Чи не порушує наказ Офісу Генерального прокурора «Про організацію діяльності прокурорів щодо представництва інтересів держави в суді» від 21.08.2020 № 389  принципу рівності сторін процесу?»

За словами адвоката, після ознайомлення зі змістом наказу №389 можна дійти невтішного висновку , що «останні 6 років прокуратура,  здається, намагається втрутитися в усі питання, починаючи з юрисдикції, аби встановити контроль над ухваленням будь-яких рішень».

Найбільше адвоката вразив підхід Генерального прокурора до порядку виявлення тих справ, які нібито потребують участі прокурора. Прокурор має шукати підстави для участі у справі серед інтернет-публікацій та інших джерел.

«Інформація, опублікована в мережі, не завжди є достовірною та об'єктивною. Категорія «інші джерела» дуже неконкретизована. Про що йде мова — анонімні повідомлення, приватні бесіди чи особисту зацікавленість — на жаль, не зрозуміло», — зазначив Є.Пеліхос.

Він також вказав, що установлені наказом вимоги до прокурора щодо принципового реагування на цілком зрозумілі для професійного середовища вчинки (зволікання з виготовленням судового рішення, зауваження учасникам процесу, розгляд справи за відсутності прокурора, належним чином викликаного в засідання) створюють засади для принципового протистояння двох державних інституцій — прокуратури та суду, які об’єктивно повинні виконувати кожен свою функцію.

«Наказ фактично вимагає від прокурорів визначати на власний розсуд, чи є рішення правосудним. Імовірно, правосудні — це ті, які задовольнили прокурора та його керівника, а неправосудні — всі інші», — вважає адвокат. Він додав, що такі інспіровані накази розв’язують руки прокурорам та дають їм моральне право втручатись туди, де апріорі немає бути жодного впливу.

Повністю матеріал «ЗіБ» «Полювання на «винних» читайте тут.

Закон і Бізнес