Закон і Бізнес


НАБУ втрачає легітимність


№38 (1492) 19.09—25.09.2020
3183

Конституційний Суд продовжує відновлювати баланс між гілками влади, що був порушений за 6 останніх років. Так, менше двох місяців йому знадобилося, аби позбавити Президента невластивих повноважень по відношенню до НАБУ.


Відповідно до рішення від 16.09.2020 №11-р/2020 глава держави не може мати стосунку ані до утворення Національного антикорупційного бюро України, ані до процедури призначення його директора. Так само не може затверджувати положення про раду громадського контролю та призначати члена комісії зовнішнього контролю за діяльністю бюро.

При цьому Суд дав парламенту лише 3 місяці для того, аби визначити інших суб’єктів здійснення цих функцій. Інакше 17.12.2020 відповідні положення закону втратять чинність, а НАБУ позбудеться легітимної основи для своєї подальшої діяльності.

До речі, в законі залишився ще одне спірне положення, за яким парламент теж може звільнити директора бюро. Але, послуговуючись логікою КС, Верховна Рада також не може перебрати на себе функції, які прямо не закріплені за нею Конституцією.

Те, що рішення КС буде саме таким, передбачити було не складно. Інша річ, чи влаштує наших західних партнерів, які лобіювали створення автономної гілки антикорупційних органів, підпорядкування НАБУ Кабміну чи, можливо, взагалі входження його як підрозділу до складу Державного бюро розслідування. 

З іншого боку, це рішення КС, на думку експертів, дає Президенту право виконати інше — щодо неконституційності призначення Артема Ситника директором НАБУ. Адже КС залишив йому такі повноваження доти, доки парламент не внесе зміни до закону.