Закон і Бізнес


Золота лихоманка


№38 (1492) 19.09—25.09.2020
4060

Урівноважити ринок ювелірних виробів планують народні депутати. Замість виробників золотих прикрас основний тягар податкового навантаження планують перекласти на продавців.


Проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з ювелірними виробами» (№4091) подано на розгляд до Верховної Ради. 

Якщо документ буде підтримано в профільному комітеті, то парламентарям доведеться вирішувати питання справедливості податкового навантаження. 

Зокрема, є намір скасувати запроваджений у 2015 році збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 10% вартості основного дорогоцінного металу у сплаві за цінами НБУ, який сплачується до моменту розміщення ювелірної продукції на ринку й одержання доходу. Натомість змін зазнає оподаткування осіб, котрі продаватимуть прикраси.

Зокрема, на першому етапі пропонують заборонити застосовувати спрощену систему оподаткування виробникам ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння. З 1.01.2022 скасують можливість ведення господарської діяльності на спрощеній системі оподаткування для суб’єктів, які здійснюють постачання, продаж ювелірних і побутових виробів. Таким чином, і виробництво, і продаж ювелірної продукції стане ще більш вартісним, що поставить хрест на крафтових авторських виробах золотарів.