Закон і Бізнес


Апеляційна скарга не є ознакою недовіри до суду — голова РСУ


17.09.2020 10:08
3346

Факт подачі апеляційної скарги не слід ототожнювати із проявом недовіри до суду, адже держава гарантує кожному право на апеляційне оскарження рішення суду і це є нормальним у будь-якому демократичному суспільстві, коли відповідний суб’єкт таке право реалізує.


Про це йдеться у відкритому листі голови Ради суддів України Богдана Моніча до віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, передає «Закон і Бізнес».

Голова РСУ зазначив, що лист є відповіддю на нещодавнє інтерв’ю О. Стефанішиної, де вона надала оцінку судовій системі України, зокрема, у частині довіри до суддів та їхніх рішень, зазначивши, що люди не вірять «що ці рішення не ситуативні і що суддя має достатній авторитет». За словами віце-прем’єра більшість судових рішень першої інстанції йдуть на апеляцію тому, що «з одного боку це бізнес, бо юрист може затягнути процес. Але з іншого боку — немає довіри, i це, на жаль, вважається нормальним».

Голова РСУ навів у відповідь дані щодо судових рішень з першої інстанції, які йдуть на апеляцію за 2019 рік — до апеляційних загальних судів надійшло 380 тис. 453 справи, з яких розглянуто 347 тис. 322 справи.

«Таким чином до апеляційної інстанції оскаржується лише кожне 10—те судове рішення місцевого загального суду», — зазначив Б.Моніч.

До господарських апеляційних судів у 2019 році надійшло 31 тис. 009 справ, з яких розглянуто 26 тис. 846. Тобто оскаржено лише кожне 5 судове рішення.  При цьому апеляційними судами змінено a6o скасовано лише 5 тис. 560 судових рішень. А це означає, що 80% рішень судів першої інстанції визнаються законними та обґрунтованими, йдеться у листі.

Подібна ситуація спостерігається щодо судових рішень, ухвалених апеляційними адміністративними судами, йдеться у відкритому листі. Так, з 113 тис. 006 справ цими судами розглянуто 99 тис. 837 справ, з яких скасовано або змінено судові рішення лише у 16 тис. 808 справах.

 «А це означає, що 84% рішень судів першої інстанції визнаються законними та обґрунтованими», — зазначив голова РСУ.

Він підкреслив, що факт подачі апеляційної скарги не слід ототожнювати із проявом недовіри до суду, адже держава гарантує кожному право на апеляційне оскарження рішення суду і це є нормальним у будь-якому демократичному суспільстві, коли відповідний суб’єкт таке право реалізує.  

Закон і Бізнес