Закон і Бізнес


Перша мирова

Зупинити правову війну допоможуть медіатори


Право сусіда, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2526

З цього року в Росії почав діяти закон про медіації, який уже приніс свої плоди: укладено першу угоду, сторони помирилися за допомогою посередників. Прецедент може змінити саму атмосферу: можливо, росіяни почнуть частіше простягувати один одному руки.


Причому першу угоду було укладено за допомогою електронних технологій, які зв’язали он-лайн чотири регіони країни. Таким чином, Вищий арбітражний суд визначив два напрями: розвиток так званого електронного правосуддя, а також альтернативних процедур вирішення спорів.
Перший подібний процес виявився показовим у всіх значеннях. Справу слухали в Омську, на зв’язку були ще Новосибірськ, Красноярськ, Тюмень і Москва. Справа стосувалася корпоративного спору за заявою акціонера ЗАТ про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів.
За ініціативою відповідача до проведення процедури примирення були залучені медіатори, які здійснюють діяльність на професійній основі. Розглянувши підписані під час процедури документи, суд з відома сторін завершив попереднє судове засідання і відкрив судове засідання в першій інстанції, в якому затвердив як мирову — медіативну угоду, досягнуту сторонами в результаті проведення відповідної процедури примирення сторін.
Діло нове і нічого гарантувати поки що не можна. Проте фахівці сподіваються, що медіатори в цілому зменшать напруженість у суспільстві. Як стверджують деякі експерти, росіяни розучилися знаходити спільну мову один з одним, а можливо, ніколи і не вміли. У результаті спори часто перетворюються на справжню війну. Суд стає продовженням війни, тільки правовими методами.
Звичайно, когось лякає саме слово «посередник», яке викликає певні асоціації. Проте в багатьох спорах без третього не обі¬йтися. «Що було б, не застосуй ми тут процедуру медіації? — запитували фахівці, обговорюючи підсумки процесу в Арбітражному суді Омської області. — Люди б не домовилися, тому що не могли дивитися один на одного. Робота компанії була б паралізована, наслідки непередбачувані.