Закон і Бізнес


ВРП надала висновок щодо проекту про об’єднання судів


14.09.2020 17:21
3922

Проводити об’єднання судів за округами в межах адміністративно-територіальної реформи, згідно якої з 490 районів утворюється 136 нових, слід з урахуванням навантаження на відповідний суд.


Про це йдеться у консультативному висновку Вищої ради правосуддя від 08.09.2020 №2583/0/15-20 «Щодо законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів» (№ 3025а)», повідомляє «Закон і Бізнес».

Законопроект має на меті привести у відповідність кількість судів України до кількості новостворених районів, адже згідно ухваленої Парламентом Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» із 490 районів утворено 136 нових районів. Тож пропонується Закон України «Про судоустрій і статус суддів» доповнити нормою, згідно з якою до прийняття закону, яким буде змінена система судів, місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції (але не пізніше ніж до 1 січня 2022 року).

«При розробці мережі судів потрібно врахувати і недоліки попереднього переформатування судової системи саме на рівні місцевих судів, і новий устрій, і питання логістики, у тому числі запровадження електронного судочинства. Проводити об’єднання судів за округами необхідно з урахуванням навантаження на відповідний суд з метою забезпечення громадянам рівних можливостей доступу до правосуддя», – наголошено у висновку ВРП.

При вирішенні питання надмірного судового навантаження необхідно брати до уваги визначення штатної чисельності судів з урахуванням показників середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ, які  розраховані за категоріями. Саме ці показники дадуть можливість розрахувати оптимальну штатну чисельність конкретного суду з урахуванням реального навантаження, — зазначається у висновку.

Наголошується також на важливості вирішення питання передачі судових справ та процесуальних документів між судами у разі ліквідації судів.

«Передача справ може створити додаткові незручності для громадян, оскільки може призвести до розгляду спочатку складних і тривалих судових справ. Йдеться про створення нових судів, нових складів суду, заміну колегій суддів, внесення змін до програмного забезпечення (реєстри, системи діловодства) тощо», — зауважується у висновку.

Зазначається, що цивільні, господарські та адміністративні справи мають бути перерозподілені між суддями. Особливі труднощі для громадян це може спричинити під час розгляду кримінальних проваджень (особливо у разі утримання під вартою) або адміністративних матеріалів (у зв’язку зі строками притягнення до адміністративної відповідальності).

Перехідний період понад два роки, на думку ВРП, є надмірним для зміни існуючої мережі судів, що триває з 2016 року, та створює перманентний стан правової невизначеності. Вказаний строк має бути значно скорочений, а нові суди необхідно утворювати з дотриманням вимог частини другої статті 125 Конституції України (суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя).

Вища рада правосуддя в цілому підтримала законопроект, однак звернула увагу на необхідність чіткої правової визначеності його положень.

Закон і Бізнес