Закон і Бізнес


Імпорт без дозволів


№8 (1098) 23.02—01.03.2013
3268

Для спрощення імпорту пропонується створити реєстр країн та підприємств, які зможуть ввозити деякі види продукції без отримання дозволів, оскільки чинна схема їх видання надто бюрократизована.


У Державній службі з питань регуляторної політики та розвитку підприємства відбулася нарада, під час якої обговорювали законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни дозволів на ввезення на територію України товарів».

На сьогодні підприємство-імпортер повинно отримати дозвіл для ввезення партії товару на визначений термін від Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. Однак представники об’єднань підприємців вважають, що необхідність отримання таких документів є прикладом надмірного державного регулювання. При цьому їх наявність не забезпечує надходження в Україну якісних і безпечних продуктів харчування. Сама процедура видання дозволів містить корупційну складову, як-то приховані документи дозвільного характеру, що надаються місцевими та регіональними ветслужбами, вважають представники бізнесу.

Новаціями пропонується створити публічний національний реєстр країн та підприємств, яким дозволяється імпортувати на територію України тварин, продукти тваринного походження, кормові добавки та деякі інші продукти. В цілому підприємці підтримали ініціативу, хоча й висловили деякі зауваження, які потребують опрацювання.