Закон і Бізнес


Коронавірус не допоміг


№37 (1491) 12.09—18.09.2020
3349

Народні депутати вважають, що мораторій на перевірки податкової, запроваджений на час карантину, допомагає підприємцям ухилятися від сплати податків. Тому парламентарі пропонують скасувати зазначені обмеження для великих платників податків.


Відповідний проект — «Про внесення змін до Податкового кодексу України для уточнення окремих умов мораторію на проведення податкових перевірок» (№4045) — подано на розгляд до Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Обґрунтовуючи необхідність змін, автори документа наголошують, що через продовження карантину на невизначений термін, податкові органи не мають можливості здійснювати контроль за належною сплатою податків. Унаслідок цього діяльність фіскалів стає менш ефективною, а несумлінні платники дістають можливість ухилятися від сплати податків без ризику одержати донарахування внаслідок проведення перевірки. У зв’язку із цим, а також із урахуванням необхідності в дотриманні умов карантину доцільним є надання податковим органам права здійснювати документальні та фактичні перевірки виключно великих платників податків.

Якщо проект буде підтримано, то проведення документальних і фактичних перевірок для великих платників буде відновлено, незважаючи на карантин. У цей же час не визначено моменту, з якого в митарів з’являться нові можливості для тиску на бізнес.