Закон і Бізнес


Узбіччя як покута

Естонських водіїв каратимуть заспокійливою зупинкою


Естонські лихачі тепер можуть почути класичне: «А вас, водію, я попрошу залишитися!».

№37 (1491) 12.09—18.09.2020
2699

В Естонії вигадали нове покарання для водіїв, які перевищують швидкість. Тепер у них з’явиться вибір: заплатити штраф або просто заспокоїтися і 45 хв. зачекати.


З 1 грудня цього року «заспокійлива зупинка» загрожує лихачам, які перевищили ліміт швидкості на 20 км / год. і більше. Альтернатива — мінімум €60 штрафу (по €3 за перевищення на 1 км/год.). Зупинятися порушники будуть на узбіччі або в спеціально відведених місцях.

Перш ніж унести зміни до правил дорожнього руху, влада випробувала новий метод. З осені минулого року співробітники дорожньої поліції пропонували лихачам замінити штраф «заспокійливою зупинкою» і досліджували, який вид покарання ефективніший.

Виявилося, що штраф за перевищення швидкості сприймається водіями як черговий рахунок, при цьому вони продовжують вважати себе законослухняними громадянами. А ось якщо людина втрачає час на примусову стоянку, вона скоріше відчує сором та роздратування і намагатиметься більше не порушувати правил.

Естонія належить до країн ЄС з найбезпечнішими дорогами. За даними CARE, смертність в автокатастрофах тут — менш як 40 жителів на 1 млн осіб на рік. В Україні цей показник торік становив 91 особа на 1 млн громадян.