Закон і Бізнес


Борг, якого не пробачають

Строк притягнення до дисциплінарної відповідальності не може сплинути в разі невиконання адвокатом обов’язку щодо сплати внесків за попередні роки


Рішення ВКДКА від 25.07.2020 № VІІ-009/2020 присвячене несплаті щорічних внесків

№36 (1490) 01.09—11.09.2020
10218

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури узагальнила дисциплінарну практику кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо несплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. Текст рішення ВКДКА друкує "Закон і Бізнес".


Національна асоціація адвокатів України

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури

Рішення

25 липня 2020 року                           м.Київ                               №VІІ-009/2020

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури у складі

голови — ВИЛКОВА С.В.,
заступників голови — КРУПНОВОЇ Л.В., МІСЯЦЯ А.П.,
секретаря — КОТЕЛЕВСЬКОЇ К.В.,
членів: ВИШАРОВСЬКОЇ В.К., ВАСИЛЕВСЬКОЇ О.А., КОБЛИК М.В., СОБОТНИКА В.Й., МЯГКОГО А.В., КОСТРЮКОВА В.І., ЧЕРНОБАЙ Н.Б., ОДНОВОЛА В.К., ДУЛІЧ Т.В., ПОДОЛЬНОЇ Т.А., ПШЕНИЧНОГО О.Л., ПРОКОПЧУКА О.М., КРАВЧЕНКА П.А., ПРИТУЛИ О.Б., ТАРАСОВОЇ А.М., ДІМЧОГЛО М.І., ЛУЧКОВСЬКОГО В.В., ДРОБОТУЩЕНКО Т.О., УСМАНОВА М.А., КУЗЬМІНСЬКОГО О.О.,

розглянувши у відкритому засіданні довідку, яка містить пропозиції та узагальнення з актуальних для вирішення питань дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури,

ВСТАНОВИЛА:

Відповідно до ч.1 ст.4 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.

Формування однакових загальних підходів дисциплінарних палат кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури в питанні практичного застосування норм права щодо несплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування потребує відповідних узагальнень практики.

Заслухавши доповідь та пропозиції голови ВКДКА Вилкова С.В., відповідно до п.2 ч.4 ст.52 закону, пп.2 п.3 розд.2 Положення про ВКДКА, п.4.1, п.4.4 регламенту ВКДКА, а також з метою забезпечення правильного й однакового застосування законодавства при розгляді кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями адвокатури дисциплінарних справ, Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури,

ВИРІШИЛА:

Затвердити узагальнення дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо несплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування *.

Голова                                       С.ВИЛКОВ
Секретар                                  К.КОТЕЛЕВСЬКА

* Висновки, з питань узагальнення практики, мають рекомендаційний характер для кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо несплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування

1. Ухвалюючи рішення в дисциплінарній справі щодо несплати адвокатами щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування або порушення строків сплати дисциплінарні палати кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури мають виходити з того, що це є дисциплінарним проступком. Він полягає в порушенні Правил адвокатської етики в частині невиконання рішення органу адвокатського самоврядування та є підставою для притягнення такого адвоката до дисциплінарної відповідальності.

1.1. Правову основу становить ч.7 ст.54 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», відповідно до якої з’їзд адвокатів України може прийняти рішення про сплату щорічних внесків, визначити напрями їх використання та відповідальність за несплату.

На підставі цієї норми 17.12.2012 установчий з’їзд адвокатів установив обов’язок адвокатів сплачувати щорічні внески. Також з’їзд рекомендував Раді адвокатів України розробити та затвердити положення про обов’язкові щорічні внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Адже пп.3, 6 ч.4 ст.55 закону РАУ забезпечує виконання рішень з’їзду адвокатів, установлює розмір та порядок сплати щорічних внесків, забезпечує їх розподіл і використання.

У зв’язку із цим рішенням РАУ затверджене Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Також вищий орган адвокатського самоврядування визначив відповідальність за несплату внесків. Так, рішенням III з’їзду адвокатів від 20.11.2014 визначено: «Вважати загальні види дисциплінарних стягнень, передбачені ст.35 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» такими, що застосовуються до адвокатів, які не виконують рішення вищих органів адвокатського самоврядування щодо сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, у тому числі можуть розцінюватися як грубе порушення Правил адвокатської етики».

Отже, рішенням з’їзду адвокатів відповідно до закону встановлено як обов’язок адвокатів сплачувати щорічні внески, так і відповідальність за несплату внесків з визначенням видів дисциплінарних стягнень, які можуть застосовуватися відповідно до ст.35 закону.

1.2. Обов’язок адвоката щодо виконання рішень органів адвокатського самоврядування прямо передбачений у ч.1 ст.57 закону та ст.65 Правил адвокатської етики, затверджених звітно-виборним з’їздом адвокатів 9.06.2017 (із змінами від 15.02.2019).

Відповідно до зазначених статей адвокат зобов’язаний виконувати рішення органів адвокатського самоврядування, прийняті в межах їх компетенції в спосіб, передбачений законом.

Отже, несплата адвокатом щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування або порушення строків сплати є порушенням Правил адвокатської етики в частині невиконання рішення органу адвокатського самоврядування.

Таке порушення кваліфікується за ч.1 ст.57 закону та ч.1 ст.65 ПАЕ та відповідно до п.3 ч.2 ст.34 закону є дисциплінарним проступком. Відповідні норми містить також п.2.16 положення.

1.3. Згідно з п.6 ч.4 ст.55 закону РАУ серед іншого встановлює розмір та порядок сплати щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, забезпечує їх розподіл і використання (якщо з’їздом адвокатів прийнято рішення про сплату щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування та визначено напрями їх використання).

Таким чином, питання визначення розміру щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, порядку та строків їх сплати належить до виключних повноважень органу адвокатського самоврядування.

Чинним положенням визначається, що адвокати сплачують щорічні внески до 31 січня поточного року.

Згідно з п.2.11 положення щорічний внесок уважається сплаченим з моменту надходження коштів на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування. Обов’язок щодо сплати не вважається виконаним адвокатом, якщо його внесено не в повному розмірі (крім випадків розстрочення) чи на рахунок лише одного з двох органів адвокатського самоврядування: ради адвокатів регіону чи Національної асоціації адвокатів України.

Відповідно до п.2.10 положення у випадку неспроможності адвоката сплатити щорічний внесок у повному обсязі може бути надана розстрочка його сплати за умови внесення рівними частками в першій декаді кожного кварталу поточного року. Рішення щодо надання розстрочки сплати щорічного внеску приймається виключно радою адвокатів регіону за заявою адвоката згідно з адресою робочого місця в ЄРАУ за умови обґрунтованої та документально підтвердженої фінансової неспроможності сплати щорічного внеску. Таке рішення в триденний строк скеровується до НААУ. Заява про розстрочення сплати щорічного внеску подається до 31 січня поточного року.

Також РАУ прийнято рішення «Про сплату щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування адвокатами окремих категорій» від 14.02.2020 №22, відповідно до якого радам адвокатів регіонів та РАУ, НААУ надано право приймати рішення про звільнення, зменшення або відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування стосовно певних категорій адвокатів.

1.4. За змістом ч.1 ст.35 закону, учинення адвокатом дисциплінарного проступку може мати наслідком застосування до нього одного з таких дисциплінарних стягнень: попередження; зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року; для адвокатів України — позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, а для адвокатів іноземних держав — виключення з ЄРАУ.

Разом з тим у п.2.18 положення передбачено, що у випадку порушення адвокатом порядку сплати щорічних внесків, а також/чи прострочення встановлених цим положенням строків їх сплати понад 3 місяці до нього за поданням РАУ або ради адвокатів регіону застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року.

Якщо після закінчення строку дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю адвокатом протягом одного року буде вчинено повторно порушення строків та/чи порядку сплати щорічних внесків, до такого адвоката може бути застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з ЄРАУ (п.2.20 положення).

2. З 2016 по лютий 2020 року ВКДКА прийняла 25 рішень за результатами розгляду скарг на рішення КДКА регіонів з даного питання, з яких:

9 скарг залишено без задоволення, а рішень кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури — без змін;

0 — скасовано, ухвалено нове рішення про порушення/відмову в порушенні дисциплінарної справи;

3 — скасовано, справу направлено на новий розгляд;

5 — скасовано, ухвалено нове рішення про закриття дисциплінарної справи;

8 — скасовано, ухвалено нове рішення про притягнення адвоката до відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення.

Аналіз практики застосування КДКА положень законодавства під час розгляду скарг щодо несплати адвокатами щорічного внеску або порушення строків сплати дає змогу дійти таких висновків з окремих питань.

2.1. Несплата щорічного внеску є триваючим правопорушенням.

За загальним правилом, до таких належать правопорушення, які, почавшись із якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов᾽язку.

Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов'язок, або виконує його неповністю чи неналежним чином. І відсутність у законі поняття «триваюче правопорушення» не може бути підставою для звільнення від відповідальності. Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 9.08.2019 у справі №1540/4358/18.

Виходячи з цього, строк притягнення до дисциплінарної відповідальності (відповідно до ч.2 ст.35 закону) не може сплинути в разі невиконання адвокатом обов’язку щодо сплати внесків за попередні роки, оскільки таке правопорушення здійснюються безперервно.

2.2. Ухвалюючи рішення у справі про несплату адвокатом щорічних внесків, дисциплінарна палата має перевіряти, чи виконаний адвокатом обов’язок за всі попередні періоди.

КДКА Хмельницької області взяла за основу обставини несплати щорічного внеску лише за останній рік, проте невиконання адвокатом рішень органів адвокатського самоврядування тривало ще 3 роки до цього. Такі обставини стали однією з підстав для оскарження цього рішення до ВКДКА.

У ВКДКА дійшли висновку, що перевірка обставин була зроблена поверхово. Членом ДП не було витребувано інформацію про те, за який період, включаючи попередні роки, не було сплачено адвокатом щорічні внески. У зв’язку із цим справу було направлено до Кваліфікаційно- дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області для нового розгляду (рішення ВКДКА від 21.04.2016 №ІV-017/2016).

2.3. Часткова сплата щорічних внесків не виключає та не зменшує дисциплінарної відповідальності адвоката.

На підставі подання Ради адвокатів Закарпатської області, дисциплінарна палата регіону притягнула адвоката до відповідальності та застосувала дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 3 місяці.

Встановивши факти несплати у встановлений строк адвокатом щорічних внесків за 3 періоди, ДП визнала вчинення ним систематичного порушення Правил адвокатської етики та дійшла висновку про можливість застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю. Разом з тим, визначаючи строк зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, дисциплінарна палата врахувала обставини вчинення проступків, особу адвоката, те, що він частково сплатив внески.

Переглядаючи це рішення за скаргою адвоката, ВКДКА звернула увагу на те, що в наданій адвокатом копії платіжного доручення про сплату внеску не зазначений рік, за який цей внесок сплачений, але в будь-якому випадку платіжне доручення доводило факт прострочення встановлених положенням строків сплати щорічного внеску.

При цьому доказів сплати внесків за інші роки надано не було. Отже, на час прийняття оскаржуваного рішення щорічні внески за інші 2 роки вважалися несплаченими.

Оскільки невиконання адвокатом обов’язку щодо сплати щорічних внесків є триваючим (адвокат не сплатив щорічні внески у визначеному положенням порядку і строки та свідомо продовжував скоювати дисциплінарний проступок), строк застосування до адвоката дисциплінарного стягнення не сплинув.

З урахуванням викладеного у ВКДКА підтвердили коректність рішення ДП, зауваживши при цьому, що доводи, зазначені в скарзі, не є підставами для скасування правильного по суті рішення (рішення від 28.10.2016 №Х-006/2016).

2.4. Повне виконання обов’язку (сплата щорічного внеску) після притягнення до відповідальності не може бути підставою для зменшення покарання.

Адвокат оскаржив рішення ДП КДКА Харківської області в частині застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 3 місяці, оскільки вважав його занадто суворим.

У скарзі до ВКДКА він просив змінити рішення в частині строку зупинення права на заняття адвокатською діяльністю — на один місяць. Адвокат визнав свою провину в тому, що невчасно сплатив щорічний внесок, але як пом’якшувальну обставину серед іншого вказав на те, що сплатив внесок негайно після того, як йому стало відомо про оскаржуване рішення.

Однак у ВКДКА погодилися з висновками регіональної ДП про те, що адвокат порушив встановлені строки сплати щорічного внеску, і про наявність передбачених законом підстав для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за невиконання рішення органів адвокатського самоврядування та застосування до нього дисциплінарного стягнення.

Також було зауважено, що при обранні строку зупинення права на заняття адвокатською діяльністю вже було враховано, що раніше до адвоката не застосовувалися дисциплінарні стягнення, на що адвокат також посилався в скарзі до ВКДКА (рішення від 4.09.2019 №IX-005/2019).

2.5. Водночас визнання адвокатом свого проступку та усунення його наслідків, сплата щорічного внеску може враховуватися при прийнятті відповідного рішення КДКА регіону.

Так, ВКДКА погодилася з позицією КДКА Львівської області, яка при ухваленні рішення обґрунтовано взяла до уваги визнання адвокатом свого проступку щодо несвоєчасної оплати членських внесків, добровільне усунення ним наслідків проступку — повну оплату внесків, а також урахувала, що раніше адвокат до дисциплінарної відповідальності не притягався (рішення від 29.03.2017 №ІІІ-012/2017).

2.6. Перекладання обов’язку сплачувати щорічний внесок на іншу особу не звільняє адвоката від відповідальності за його невиконання.

Прострочення сплати щорічного внеску стало підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 5 місяців.

Як одну з підстав для оскарження цього рішення до ВКДКА, адвокат назвав те, що він працював за трудовим договором на посаді юрисконсульта на підприємстві. Оскільки фактично не мав можливості займатися адвокатською діяльністю, у трудовому договорі було передбачено, що сплата щорічного внеску на забезпечення адвокатського самоврядування покладається на роботодавця шляхом безготівкового перерахування на актуальні реквізити до 31 січня кожного календарного року. Контроль за виконанням цього пункту договору здійснював головний бухгалтер.

Однак у ВКДКА звернули увагу на те, що сплата щорічного внеску є перш за все обов’язком адвоката й перекладання даного обов'язку на іншу особу не може звільнити адвоката від відповідальності (рішення від 1.02.2019 №ІІ-004/2019).

2.7. Адвокати сплачують встановлений розмір щорічного внеску в національній валюті України на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування.

Рішенням дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області адвоката було притягнуто до відповідальності у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 12 місяців за вчинення систематичного порушення Правил адвокатської етики — несплати внесків протягом 3 років поспіль.

Адвокат, який звернувся до ВКДКА, зазначив, що рішення ДП є невмотивованим, а застосування дисциплінарного стягнення є таким, що ґрунтується лише на однобічній інформації.

Зокрема, адвокат посилався на те, що зустрічався з головою ради адвокатів регіону з приводу сплати щорічних внесків, який начебто перевірив за документами інформацію щодо сплати щорічних внесків у обмін на витяг із ЄРАУ та запропонував залишити гроші за попередні роки для сплати цих внесків. Оскільки відносини були дружніми, інформацію щодо подальшої долі грошей адвокат не перевіряв.

Переглядаючи рішення, у ВКДКА нагадали, що відповідно до п.2.2 положення адвокати сплачують установлений розмір щорічного внеску на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування двома платежами згідно з таким розподілом:

шляхом перерахування 70% від установленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок відповідної ради адвокатів регіону;

шляхом перерахування 30% від установленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок НААУ.

Матеріалами дисциплінарної справи не підтверджувалися доводи адвоката в частині перекладення нею обов’язку сплати внесків на іншу особу, і ВКДКА дійшла висновку, що рішення ДП регіону є вмотивованим, обґрунтованим, постановленим відповідно до вимог чинного законодавства (рішення від 21.04.2016 №ІV-012/2016).

2.8. У разі прострочення більш як на 3 місяці строків сплати щорічного внеску до адвоката застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року.

За порушення строків сплати щорічного внеску дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області притягнула адвоката до відповідальності та застосувала дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.

У КДКА регіону дійшли висновку, що за невиконання рішення органів адвокатського самоврядування у даному випадку при розгляді подання, виходячи з обставин справи, доводів, викладених у поданні, та враховуючи проступок та його наслідки, особу адвоката, не можна накласти на адвоката дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення або позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Більшістю голосів дисциплінарна палата вирішила, що в поведінці адвоката відсутні ознаки грубого одноразового порушення Правил адвокатської етики, а також інші обставини, передбачені ч.2 ст.31 закону, для накладення дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення або позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Таке рішення, як незаконне та необґрунтоване, було оскаржене до ВКДКА, де нагадали, що відповідно до положення у випадку порушення адвокатом порядку сплати щорічних внесків, а також/чи прострочення встановлених цим положенням строків їх сплати понад 3 місяці до нього за поданням РАУ або ради адвокатів регіону застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року.

На цій підставі рішення ДП було скасоване та ухвалене нове, яким адвоката притягнуто до відповідальності та застосоване стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на один рік (рішення ВКДКА від 27.09.2018 №ІХ-010/2018).

З цих самих підстав ВКДКА змінила рішення дисциплінарної палати КДКА Запорізької області в частині накладення на адвоката дисциплінарного стягнення за вчинений дисциплінарний проступок у вигляді позбавлення права на здійснення адвокатської діяльності, замінивши його на зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на один рік (рішення від 26.02.2016 №ІІ-046/2016).

Позицію щодо необхідності застосування саме зупинення права на заняття адвокатською діяльністю також підтвердив рішенням від 23.03.2020 Верховний Суд у справі №П/811/3546/15.

2.9. Ухвалюючи рішення у дисциплінарній справі щодо несплати щорічних внесків, КДКА повинні перевіряти наявність в адвоката стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатської діяльності на момент розгляду справи.

Адже відповідно до ч.2 ст.58 закону адвокати, право на заняття адвокатською діяльністю яких зупинено, звільняються від сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування на період зупинення права. Пункт 2.7 положення визначає, що в таких адвокатів обов’язок сплатити внесок виникає після поновлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Ухвалюючи рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності, КДКА Харківської області не врахувала зазначені норми та фактично застосувала стягнення за несплату внесків у період дії іншого рішення про зупинення права на заняття адвокатською діяльністю. У зв’язку із цим ВКДКА скасувала рішення регіональної ДП та закрила справу (рішення від 25.10.2018 №Х-001/2018).

2.10. Подання заяви про зупинення адвокатської діяльності в період розгляду дисциплінарної справи не звільняє адвоката від відповідальності за невиконання рішення органу адвокатського самоврядування та обов’язку сплатити щорічний внесок.

Напередодні розгляду дисциплінарної справи по суті адвокат подав до Ради адвокатів Харківської області заяву про зупинення адвокатської діяльності на підставі п.1 ч.1 ст.31 закону.

Незважаючи на це, дисциплінарна палата дійшла висновку про наявність передбачених законом підстав для притягнення адвоката до відповідальності за несплату щорічного внеску та застосування до нього стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 3 місяці.

Факт подання заяви про зупинення адвокатської діяльності адвокат використав як одну з підстав для оскарження цього рішення до ВКДКА.

Однак у ВКДКА констатували необґрунтованість посилання адвоката на неможливість його притягнення дисциплінарної відповідальності після подання заяви та внесення до ЄРАУ даних щодо зупинення його діяльності за власним бажанням.

Погодившись із висновками дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, ВКДКА залишила скаргу адвоката без задоволення (рішення від 25.02.2016 №II-011/2016).

2.11. Несплата щорічних внесків може розглядатися дисциплінарними палатами без попереднього подання РАУ або ради адвокатів регіону під час розгляду скарги щодо інших порушень адвокатом Правил адвокатської етики.

Рішенням дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області за заявою судді щодо неправомірності дій адвоката останній був притягнутий до відповідальності та до нього було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.

Не погоджуючись із таким висновком, суддя звернувся до ВКДКА, де серед інших аргументів скаржника проаналізували також і твердження щодо несплати адвокатом щорічних внесків. Установлено, що адвокат не платив щорічних внесків.

Урахувавши наведене, ВКДКА скасувала рішення ДП КДКА та ухвалила нове, яким притягнула адвоката до дисциплінарної відповідальності та застосувала до нього стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на один рік (рішення від 24.04.2019 №ІV-002/2019).

2.12. Ухвалюючи рішення щодо порушення адвокатом порядку сплати щорічних внесків або прострочення встановлених строків їх сплати, ДП має враховувати актуальну інформацію на дату прийняття відповідного рішення у справі.

Так, після порушення дисциплінарної справи за поданням РА Херсонської області щодо несплати адвокатом внеску за 2016 рік листом голова ради адвокатів регіону повідомила КДКА регіону про надходження часткової оплати від адвоката.

При цьому додатково повідомлялося, що адвокат не сплатив також внесок за 2017 рік.

З урахуванням інших обставин ДП КДКА притягнула адвоката до дисциплінарної відповідальності та застосувала дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на 6 місяців.

ВКДКА, куди звернувся зі скаргою адвокат, таку скаргу залишила без задоволення, а оскаржуване рішення — без змін (рішення від 30.08.2017 №VІІІ-015/2017).