Закон і Бізнес


Утримати молодь на селі


№37 (1491) 12.09—18.09.2020
2486

Народні обранці, переймаючись постійним відпливом молоді із сільської місцевості, вирішили стимулювати її запровадженням пільг і підтримкою фермерських господарств.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» (№4046) подано на розгляд профільного комітету. Запропоновано змінити імперативні обов’язки держави щодо підтримки аграріїв на альтернативні можливості. 

Зокрема, замість обов’язку надавати допомогу новоствореним фермерським господарствам протягом перших 3 або 5 років пропонують надання допомоги за рахунок державного та місцевого бюджетів. Крім того, уся відповідальність за надання підтримки буде перекладена на плечі місцевих бюджетів. Натомість якщо голова фермерського господарства матиме вік до 35 років, то матиме змогу отримати допомогу в порядку, установленому Урядом. 

Крім цього, фермерам дадуть можливість працювати не лише на землях, які вони отримали на підставі договорів оренди або ж у приватну власність, а й на землях, отриманих на праві постійного користування. На думку парламентарів, це сприятиме більш легкому отриманню кредитів для таких суб’єктів. 

Тоді охочих бути фермерами в України, а не збирачами полуниці в Польщі побільшає.