Закон і Бізнес


Компенсація судових витрат знову працює, - адвокат


10.09.2020 17:54
2275

Казначейська служба поновила здійснення безспірного списання коштів державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду, в тому числі, виплати підприємствам стягнутих на їх користь судових витрат.


Про це у коментарі виданню "Закон і Бізнес" розповіла старший юрист GOLAW, адвокат Олена Сулима.

Зокрема, вона звернула увагу на те, що з 2018 року приємним нововведенням для бізнесу в судовому адміністративному процесі стала можливість отримати компенсацію судових витрат, в тому числі, на правову допомогу.

"На практиці, якщо суд вирішує стягнути, наприклад, з податкового органу, на користь підприємства судові витрати, таке рішення подається на виконання до казначейської служби. Згідно Бюджетного кодексу, саме Державна казначейська служба наділена повноваженнями здійснювати безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду у разі, якщо боржником виступає держава", - пояснила юрист.

У квітні 2020 року неприємною новиною стало те, що дію таких повноважень казначейської служби було зупинено до 1 січня 2021 року. Відповідні зміни були внесені у зв’язку з карантином до Закону про Державний бюджет України на 2020 рік. "Іншими словами, навіть якщо підприємство отримувало рішення суду про стягнення з податкового органу судових витрат, фактично його виконати стало неможливо до наступного року, - каже О.Сулима.

28 серпня 2020 року Конституційний Суд визнав такі зміни неконституційними. Адже забезпечення виконання остаточного судового рішення є обов’язком держави. Таке зупинення обмежує конституційне право особи на судовий захист і порушується принцип обов’язкового виконання рішення суду. Органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи не можуть ухвалювати рішення, які скасовують судові рішення або зупиняють їх виконання.

"Таким чином, прийняті обмеження наразі скасовані, а казначейська служба поновила здійснення безспірного списання коштів державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду, в тому числі, виплати підприємствам стягнутих на їх користь судових витрат, - упевнена адвокат. В свою чергу, стягнення судових витрат з податкових органів має не тільки компенсувати підприємству, понесені ним витрати, але і у певному сенсі має спонукати контролюючі органи утримуватися від подачі безпідставних апеляційних скарг та своєчасно вчиняти дії, необхідні для поновлення порушених прав платників податків".

Закон і Бізнес