Закон і Бізнес


Про майнові права дитини


№37 (1491) 12.09—18.09.2020
16258

Якщо у власника квартири є малолітня дитина, він не може укладати правочин щодо цієї нерухомості без згоди органів опіки та піклування. При цьому факт реєстрації дитини за іншою адресою не має значення.


Такого висновку можна дійти після ознайомлення з постановою Касаційного цивільного суду від 29.07.2020 у справі №202/3914/17. У ній ішов спір про виселення осіб із квартири, яку власник продав (за його словами, під тиском, для компенсації завданої шкоди) за дорученням, оформленим на роботодавця. Водночас після пред’явлення останнім позову про виселення у квартирі була зареєстрована малолітня дитина.

Суди попередніх інстанцій уважали, що відповідач не надав доказів погроз, а відсутність на момент продажу квартири реєстрації в ній дитини не потребувала згоди органів опіки.

Натомість, як зазначив КЦС, батьки не мають права без дозволу органу опіки та піклування укладати договір, який підлягає нотаріальному посвідченню, відмовлятись від належних малолітній дитині майнових прав. Зокрема, це стосується й права користування житловим приміщенням, навіть якщо дитина не зареєстрована в ньому. Адже в силу закону малолітня особа не може самостійно обирати місце проживання.

До того ж матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження наявності в подружжя будь-якого іншого житла.