Закон і Бізнес


НАБУ — під слідством


№37 (1491) 12.09—18.09.2020
2561

Слідом за директором Національного антикорупційного бюро й сам цей правоохоронний орган може втратити конституційну основу своєї діяльності. Адже він був утворений Президентом, що за межами його повноважень.


Рішення Конституційного Суду від 28.08.2020 №9-р/2020 не залишає сумнівів у результаті розгляду ще одного подання — стосовно окремих положень закону про НАБУ.  І сьогодні Велика палата КС розпочала дослідження цієї справи.

Претензії нардепів — ті самі: відсутність у Конституції згадки про повноваження глави держави утворювати правоохоронний орган, призначати його керівника, делегувати трьох членів до конкурсної комісії, затверджувати положення про раду громадського контролю. 

Вочевидь, КС визнає всі ці приписи неконституційними. Зокрема, як уже зазначено в рішенні №9-р/2020, бюро має всі ознаки органу виконавчої влади. Отже, всі організаційні та кадрові питання щодо нього мають належати до відання Кабінету Міністрів, а не Президента.

Тож після визнання спірних положень неконституційними під питанням буде й подальша діяльність бюро як органу досудового слідства. Утім, КС, швидше за все, дасть певний час, аби парламент уніс зміни до закону.

Прикметно, що в повідомленні про засідання Суду серед його учасників згадується в.о. директора НАБУ. Хоча Артем Ситник наполягав, що він і досі залишається повноцінним керівником цього органу.