Закон і Бізнес


У Омбудсмена розповіли про використання в Україні відеоспостереження


09.09.2020 16:39
3259

У містах України в громадських місцях міські ради здійснюють відеоспостереження, до якого у межах компетенції мають доступ правоохоронні органи. У тестовому режимі перебуває система розпізнавання обличчя.


Про повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, передає «Закон и Бизнес».  

Зазначається, що у Києві у першому півріччі працівниками Департаменту у сфері захисту персональних даних було проведено низку перевірок дотримання вимог законодавства про захист персональних даних під час здійснення відеоспостереження в громадських місцях та подальшої обробки отриманих під час такого відеоспостереження персональних даних. Встановлено, що в столиці працює 5 970 камер відеоспостереження, серед яких є камери з функцією детектування обличчя.

Дані, отримані із засобів відеофіксації, зберігаються в термін до тридцяти календарних днів. Доступ до інформації з камер відеоспостереження мають уповноважені посадові особи правоохоронних органів, працівники підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва. 

Разом з цим, на станціях метрополітену встановлені аналогові відеокамерами з терміном зберігання архіву не менше 72 годин, в деяких камерах не менше 14 діб. Доступ до інформації з камер спостереження мають лише окремі працівники відповідно до посадових інструкцій.  

Загалом, за результатами перевірок було виявлено типові порушення законодавства про захист персональних даних: серед яких, зокрема: документи, якими визначаються процедури обробки та захисту персональних даних відсутні або потребують доопрацювання; неповідомлення суб’єкта персональних даних про його права, визначені частиною другою статті 8 Закону України «Про захист персональних даних» під час здійснення відеоспостереження;

Зазначається, що подібні перевірки заплановані в інших містах України.

Крім того, Уповноваженим буде розроблено Рекомендації для органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій з питань, пов’язаних із забезпеченням дотримання вимог законодавства про захист персональних даних під час побудови, впровадження та функціонування комплексних систем відеоспостереження в містах України.

Закон і Бізнес