Закон і Бізнес


Гроші для громади


№37 (1491) 12.09—18.09.2020
2951

Мер вважає, що оскільки громада забезпечує Феміду всім необхідним, то остання могла би постаратись і стягнути кошти на користь громади з того, хто відмовляється їх платити за користування землею. Але ні.


Олександр Корнієнко й Тетяна Волошина з Ладижинського районного суду Вінницької області звернулися до Вищої ради правосуддя (№4133/0/6-20) через висловлювання місцевого мера. Той обрав собі трибуною районну газету й заявив, що він, міський голова, особисто створив у Ладижині суд. Депутати проголосували за те, щоб віддати Феміді колишній дитячий садочок, а також забезпечити законників помешканнями із житлового фонду міста.

При цьому, коли в провадженні суду була справа однієї особи, яка не бажала платити гроші за користування землею громади, судді не побажали вирішувати справу та взяли самовідвід. Особливої критики зазнав саме О.Корнієнко, адже зовсім недавно він отримав від міста службове житло. На думку мера, раз законник не хоче вирішувати справ, які стосуються недоотриманих містом грошей, то було б з його боку логічно відмовитися від помешкання.

Мер повідомив, що судді не вперше відмовляються вирішувати справи, які стосуються міської громади, при цьому залюбки користуючись тим, що вона їм надає. Ладижинський голова сміливо підписав свою критичну статтю власним ім’ям.

Судді запевняють ВРП, що О.Корнієнко законно заявив про самовідвід і мав на це право. А от мер критикувати його роботу не мав права, адже розгляд справи досі не завершився. Очільник міста не вповноважений оцінювати факти, це має зробити лише суд, який веде справу.

Найгірше, що сталося після скандального допису мера, — це розголос, публічне обурення, яке фейсбуківські диванні фахівці почали висловлювати один за одним у коментарях до статті. Судді надіслали до ВРП і газету, і скрини з «Фейсбуку» з коментарями жителів міста.

О.Корнієнко пригадав, що у 2018 році ладижинський керівник уже висловлював усе, що думає про місцеву Феміду, та попросив захисту.