Закон і Бізнес


У ВАКС накопичилася критична маса порушень, - думка


08.09.2020 17:38
2333

Ситуація така, що можна говорити про створення окремими суддями Вищого антикорупційного суду власного «кодексу» з неіснуючих норм права.


Таку думку висловила адвокат, голова комітету Національної асоціації адвокатів України з питань кримінального права та процесу Анжеліка Моісєєва під час інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес», відповідаючи на запитання журналіста про конфлікт між адвокатами та суддями ВАКС.

Нагадаємо, спочатку адвокати просто заявляли, що відчувають «свавілля» з боку суддів, а тепер вирішили звернутися до Генеральної Асамблеї ООН.

Але адвокат запевнила, що конфлікту між адвокатами й суддями ВАКС немає. «На мою думку, є тотальне нехтування Конституцією, процесуальними нормами, правами адвокатів, правом на захист їхніх клієнтів з боку окремих суддів ВАКС, - зауважила вона. - І я зараз не говорю про всіх суддів. Серед них, безперечно, є дуже професійні й коректні люди».

На думку А.Моісєєвої, сьогодні вже накопичилася така маса порушень під час засідань і в рішеннях ВАКС, що ситуація дійсно стає критичною. «Ви ж не хотіли б опинитись у ситуації, коли суддя змушує вас відмовитися від адвокатів, погрожуючи арештом, - запитує юрист. - А це реальний випадок з практики цього суду».

Пояснюючи власну тезу про власний «кодекс», очільник комітету НААУ конкретизувала, що «ВАКС систематично безпідставно змінюють порядок дослідження доказів, зупиняють адвокатів, коли вони хочуть заявити клопотання чи висловитися по суті справи, забороняють залучати перекладачів на засідання… В одному судовому рішенні сторону захисту взагалі було названо «недобросовісною стороною». Фактично суд намагається регулювати, які заяви і коли робитиме адвокат, в який момент виступатиме на захист інтересів клієнта, в який — мовчатиме. Тобто звести участь адвокатів у процесі до необхідної формальності».

Повністю інтерв’ю А.Моісєєвої читайте тут.

Схоже, що конфлікту між адвокатами та ВАКС не бачать і в самому суді, адже з початку роботи цієї установи (05.09.2019) і по сьогоднішній день, за інфорацією голови суду Олени Танасевич, до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури було направлено лише дев’ять скарг на неналежну поведінку адвокатів в судовому засіданні.

Закон і Бізнес