Закон і Бізнес


Напади на адвокатів: в ООН доповіли про ситуацію в Україні


07.09.2020 17:49
4103

В більшості задокументованих випадків напади на адвокатів кваліфікувалися як «хуліганство», а не як насильство по відношенню до захисників або пошкодження їх майна. Розслідування не призвело до покарання винних.


Про це йдеться доповіді Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини «Права людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаних з конфліктами в Україні квітень 2014 – квітень 2020», опублікованій на сайті ООН, передає «Закон і Бізнес».

Зазначається, що з квітня 2014 до квітня 2020 року було задокументовано 12 нападів на адвокатів, які здійснювали захист на оплатній основі.

Зокрема, у 2017 і 2018 роках УВКПЛ задокументовано вісім нападів членів крайніх правих груп на адвокатів, які захищали осіб, з нібито «антиукраїнськими» поглядами (у всіх цих випадках йшлося про адвокатів, залучених на платній основі). Шість з цих нападів було скоєно в присутності поліції, яка не втручалася. Четверо адвокатів зазнали нападу в приміщенні суду, а в двох інших випадках були підпалені автомобілі адвокатів. Крім того, УВКПЛ задокументовано два випадки, коли адвокати піддавалися нападам з боку членів цих груп через захист осіб, щодо яких здійснювалося кримінальне провадження про ймовірне членство в збройних групах.

При цьому УВКПЛ стурбоване тим, що розслідування задокументованих нападів не привели до встановлення та притягнення правопорушників до відповідальності. Деякі нападу були зняті на камеру, що викликає питання щодо готовності поліції ефективно розслідувати ці випадки. Крім того, в більшості задокументованих випадків напади кваліфікувалися як «хуліганство», а не як насильство по відношенню до адвокатів або пошкодження їх майна.

 «Нездатність влади запобігати таким нападам, втручатися, розслідувати їх і притягати винних в нападах до відповідальності може сприяти тому, що адвокати будуть утримуватися від участі в таких справах. Це, в свою чергу, може звузити коло захисників, послугами яких можуть скористатися обвинувачені в справах», — ідеться у доповіді ООН.

У рекомендаційній частині звіту експерти ООН радять Офісу Генерального Прокурора забезпечувати правильну кримінальну кваліфікацію нападів на суддів і адвокатів відповідно до Кримінального кодексу України, яка буде відображати їхню справжню природу і тяжкість.

Разом з тим, у доповіді вказано на те, що адвокати, залучені до аналогічних справ на безоплатній основі, часто надавали послуги низької якості або діяли не найкраще в інтересах своїх клієнтів.

«УВКПЛ стурбоване тим, що призначені державою адвокати в кримінальних справах, пов'язаних з конфліктом, часто не діють в найкращих інтересах своїх клієнтів, порушуючи право обвинуваченого на ефективне представництво. В той час, як в інших кримінальних провадженнях адвокати з системи безоплатної правової допомоги довели свою ефективність, в вищезазначених «чутливих» провадженнях вони, як видається, неохоче протистояли слідчим і прокурорам», — ідеться у доповіді.

Доповідь ґрунтується на 673 детальних інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини в рамках 517 кримінальних проваджень, що пов’язані із конфліктом на Сході. Інформація для звіту була також отримана від родичів та адвокатів, представників органів державної влади та інших джерел в ході моніторингу 1280 судових засідань, а також понад 3300 судових рішень та офіційних документів.

Закон і Бізнес