Закон і Бізнес


Персонал СІЗО зобов’яжуть використовувати відеореєстратори


07.09.2020 11:59
2745

Службові особи пенітенціарних установ, які застосовують заходи примусу по відношенню до в’язнів, будуть зобов’язані використовувати портативні відеореєстратори.


Таку норму містять пропозиції щодо підвищення гарантій захисту потерпілих від катувань у місцях несвободи, повідомив Офіс Генпрокурора, передає «Закон і Бізнес».

Пропозиції, що регламентують діяльність установ Державної кримінально-виконавчої служби, розробили прокурори спеціалізованого підрозділу Офісу Генпрокурора з протидії катуванням.  Вони стосуються підвищення гарантій захисту потерпілих від катувань та насильства, які відбувають покарання або перебувають у місцях попереднього ув’язнення.

Також пропонується змінити порядок переміщення до інших установ осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах та установах виконання покарань та стали жертвами насильства з боку адміністрації цих місць несвободи. Переміщення має здійснюватися виключно на підставі постанови слідчого чи прокурора, які здійснюють розслідування за таким фактом, та не повинно потребувати дозволу з боку інших посадових осіб.

Зазначається, що щорічно в середньому правоохоронні органи реєструють близько 40 кримінальних проваджень щодо катувань та насильства в місяцях несвободи. Департаментом Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у 5 таких провадженнях, які мають резонансний характер та велику кількість потерпілих.

Закон і Бізнес