Закон і Бізнес


Гендерні квоти у Виборчому кодексі стали великим досягненням, - думка


.

07.09.2020 11:05
4048

Зараз у парламенті 20% жінок і це найбільша кількість жінок за весь цей період. Але разом з тим, давайте дивитись на країни Європи, на економіку яких ми хочемо рівнятись.


Про це в інтерв’ю VectorNews заявила керівник секретаріату Асоціації захисту прав правників, а віднедавна – і однієї з претенденток на кандидата на місцеві вибори у Мукачівську міську раду Дарія Біловар, передає «Закон і Бізнес».

Особливістю майбутніх політичних перегонів стане обов’язкове дотримання гендерної квоти у виборчих списках партій. Стаття 220 Виборчого кодексу щодо порядку висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради роз’яснює: «Під час формування переліку кандидатів до відповідної ради організація партії повинна забезпечити представництво не менше 30 відсотків осіб однієї статі у загальній кількості кандидатів до відповідної ради». І хоча говориться про одну із статей, по факту маємо «жіночі» квоти.

Мені відомі випадки, коли інші жінки-кандидатки розповідати про коментарі в стилі «твоє місце на кухні», «не займайся тим, що для тебе є неприроднім». Жінкам таке писали, але самі жінки не визначали це як дискримінацію. Я думаю, тут швидше мова про нестачу знань, інформації, що ж таке дискримінація і як вона працює, - зауважила Д.Біловар. - У мене позиція така, що гендерні квоти у Виборчому кодексі стали великим досягненням. Це досягнення не лише нашого парламенту, який проголосував за таке рішення, але це й досягнення декількох років роботи як громадського сектора, представників міжнародних організацій, так і парламентарів попередньо скликання.

Юрист уважає, що будь-які наміри відмінити квоти будуть сприйматись негативно. «Це квота, яку ми відстояли н-ною кількістю років, працюючи над цим. І зараз ми так само маємо їх відстояти, щоб ніяких змін не відбулось. Ми її приймали, виходячи з того, що це тимчасовий захід. У нас дійсно викривлення, пік представництва чоловіків у політиці, коли ми маємо таку величезну перевагу в бік однієї статі, - переконана вона. - Квоти не є дискримінацією, вони навпаки є можливістю вирівняти представництво. Ми дійсно бачимо, що зараз у парламенті 20% жінок і це найбільша кількість жінок за весь цей період. Але разом з тим, давайте дивитись на країни Європи, на економіку яких ми хочемо рівнятись. Там жінок 30-40 і більше відсотків. І це взагалі ні для кого не питання дискусії, це природнє явище, яке саме собою відбувається. Але багато де квоти сприяли саме такому представництву. Тому ми маємо низку успішних прикладів, де квоти позитивно спрацювали, потім були відмінені, але статистично представництво жінок на тому ж рівні і лишалось. Якщо Україна підніме питання, щоб переглянути Виборчий кодекс у цій частині, це буде великий відкат від значного досягнення як країни, яка обрала європейський вектор розвитку».

Цікавим нюансом є те, що перші професійні успіхи Д.Біловар стали можливі завдяки співпраці з головою Ради адвокатів Закарпатської області Олексієм Фазекошем (активна участь у створенні Асоціації захисту прав правників, її становлення як журналіста у програмі «Погляд Фазекоша»). І «кандидатство» жінки стало певним сюрпризом навіть для її безпосереднього керівника – О.Фазекоша. «Але ми швидко знайшли порозуміння в тому, що наші дещо різні політичні погляди аж ніяк не заважають подальшій плідній співпраці на адвокатській ниві», - зауважила з цього приводу Д.Біловар.

Закон і Бізнес