Закон і Бізнес


Електоральний експеримент

Уже цієї осені українці зможуть обрати місцеву владу по-новому


№36 (1490) 01.09—11.09.2020
Віталій КОЗЯР, секретар Сьомого апеляційного адміністративного суду
3298
3298

Виборча кампанія на місцях стартувала 5 вересня. Деякі громадяни спробують обрати депутатів та мерів через комп’ютер. Долученими до такого електорального експерименту будуть лише деякі дільниці, втім, результати такого голосування не будуть враховуватися.


Технологія голосування

У жовтні 2020 року, під час місцевих виборів, народне волевиявлення відбуватиметься вже за новим Виборчим кодексом від 23.07.2020 №805-ІХ. Цим актом держава прагне вирішити проблеми з мобільністю та доступом до деяких прав громадян. Дотримання карантинних заходів під час виборів, забезпечення інклюзивності виборів, запобігання кібервтручанням у виборчий процес, гласність, звітність органів влади перед суспільством та міжнародними організаціями — це лише деякі виклики, які стоять перед державою.

Значним досягненням є закріплення правових норм, які регулюють використання у виборчому процесі електронних сервісів та інноваційних технологій. Статтею 18 кодексу передбачено можливість голосування на дільниці за допомогою комп’ютера (машинне голосування) та підрахунку голосів за допомогою електронних систем.

Рішення про проведення експерименту з використанням інноваційних технологій ухвалюватиме Центральна виборча комісія щодо окремих дільниць. Важливо, що результати таких експериментів чи пілотних проектів будуть використані для надання пропозицій щодо вдосконалення законодавства, впровадження інноваційних технологій, технічних та програмних засобів під час проведення виборів. Водночас «експериментальні голоси» не будуть використані для встановлення результатів голосування, оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.

Норми виписані таким чином, що виборців не примушуватимуть до участі в пілотному проекті з використанням інноваційних технологій. З метою забезпечення електронної доступності, що особливо актуально під час карантину, всі рішення виборчої комісії будуть невідкладно опубліковані на офіційному веб-сайті із забезпеченням можливості перегляду, копіювання та поширення інформації.

Обирай, де і як хочеш

Ще однією важливою новацією виборчого законодавства є можливість змінити місце голосування онлайн. Таким чином, виборці, які мешкають не за адресою реєстрації, отримають змогу перереєструвати місце голосування, минаючи Державний реєстр виборців.

Виборець також матиме змогу оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність комісій, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушать його виборчі права або охоронювані законом інтереси. Скарги можна буде подавати щодо участі у виборчому процесі, здійснення спостереження, присутності на засіданні виборчої комісії, а також щодо незабезпечення умов для голосування виборців з порушенням здоров’я.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.19 Кодексу адміністративного судочинства спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, процесом референдуму, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства. Апеляційні скарги на рішення у справах виборчої категорії подаються згідно зі ст.297 КАС.

Порядок оскарження рішень за наслідками розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом чи референдумом, закріплений у ст.278 КАС. Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ можуть бути подані у дводенний строк з дня їхнього проголошення, а на рішення, ухвалені до дня голосування, — не пізніше як за 4 год. до дня голосування. Апеляційна скарга на рішення, що було ухвалене до дня голосування, розглядається не пізніше ніж за 2 год. до початку голосування.

Рішення, дії або бездіяльність ЦВК щодо встановлення нею результатів виборів оскаржуються до Верховного Суду. Судом апеляційної інстанції в такому разі є Велика палата ВС, яка переглядає в апеляційному порядку рішення у справах, розглянутих ВС як судом першої інстанції.