Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N35-36/2020. Анонс публікацій


04.09.2020 18:25
2572

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N35-36/2020 1 – 11 вересня 2020 року.


Повернувшись із відпустки із новими силами, але порожніми гаманцями, судді Конституційного Суду прийняли одразу два очевидних рішення. Одним із них вони скасували обмеження на виплату зарплат. І водночас уперше натякнули на необхідність компенсувати втрачені гроші.  При цьому КС указав на необхідність повернути недоплачені через обмеження гроші  тільки суддям. Про це читайте у статті «Очевидне — неймовірне».

Конституційний Суд вирішив, що, призначивши директора Національного антикорупційного бюро, 5-ий Президент вийшов за межі своїх повноважень. Як наслідок, відбулося розбалансування системи стримувань і противаг. Проте сам керівник НАБУ вважає, що краще розуміється на тлумаченні Конституції. Як очільник НАБУ сам шиє собі статтю, бо не збирається виконувати рішення КС, розповідається в матеріалі «Ненаситний директор».

Крім постійних законодавчих змін, адвокати мусять боротися зі спробами деяких суддів Вищого антикорупційного суду звести участь адвоката у процесі до формальної присутності. З іншого боку, система контролю «peer review», яку планує запровадити Міністерство юстиції, загрожує розкриттям адвокатської таємниці та додатковим тиском на захисників. Тож в інтерв’ю для «ЗіБ» адвокат, голова комітету Національної асоціації адвокатів України з питань кримінального права та процесу, партнер ЮФ GOLAW Анжеліка МОІСЄЄВА розповіла про своє бачення законодавчих змін до Кримінального процесуального кодексу, майже «спартанські» умови роботи під час карантину та протистояння з деякими суддями ВАКС. Читайте в матеріалі —  «Конфлікту між адвокатами й суддями ВАКС немає, є тотальне нехтування Конституцією».

Чому українці не хочуть трудитись «на благо Вітчизни» та як вдається відстоювати свою права працівникам у часи, коли весь світ перебуває не межі звільнення? Про законодавство, електронний формат трудових книжок, профспілки та майбутнє голова комітету Національної асоціації адвокатів України з трудового права Вікторія ПОЛІЩУК розмірковує у статті «З часом відпаде потреба в юристах, які виконують одноманітну і просту роботу».

Наказ про організацію діяльності прокурорів наробив галасу у правничих колах. Документ фактично зобов’язує державних обвинувачів наглядати за суддями. І це попри те, що прокуратура більш як 4 роки тому втратила таку функцію.  Про прагнення Генпрокуратура наглядати за судовим процесом всупереч гарантіям незалежності Феміди дізнавайтеся у статті «Контролюй мене повністю».

Чому суддів бентежить порівняння з бразильськими пожежниками? Що змусило членів Вищої кваліфікаційно—дисицплінарної комісії адвокатури тривалий час сперечатись у нарадчій кімнаті? Яка різниця між будівельником та адвокатом? Це та інше з’ясовували у ВКДКА. Більше дізнавайтеся у матеріалі «Дисципліна — поняття гнучке…».

Боротися з традиційними способами зриву судових засідань і повернення літаків планують шляхом запровадження конфіскації. І хоча в тому вбачають ризики для громадян, але заважати не стали. Так само не заперечували, аби правоохоронці могли маніпулювати кваліфікацією наркозлочинів при обранні запобіжного заходу. Цій темі присвячена стаття «Санкції нової сили».

 

Кілька експертиз підтвердили, що жінка, яка переписала півтисячі квадратних метрів чужій дитині, мала психічні розлади. Двічі перша інстанція повертала майно дарувальниці. Проте спочатку рішення скасували «верховники», а потім втрутився й дисциплінарний орган. Про те як законникові оголосили сувору догану, бо він не повірив, що хвора добровільно віддала чужим людям майно читайте в матеріалі «Зневага до ВС».

Судове рішення повинне ґрунтуватись на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Ці вимоги, без сумніву, є обов’язковими, і саме за їх недотримання часто дорікають суддям. Звичайно, це є серйозною проблемою, яка потребує окремої дискусії. Деякі нові тенденції в написанні судових рішень аналізує голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло ПАРХОМЕНКО у статті «Формат справедливості». 

Воля суду — це право призначити покарання в межах санкції статті, а не звільнити від його відбування. Про це читайте в матеріалі «Фатальний поворот»

Важко повірити, що при наявності в державі цілого арсеналу конституційних та законодавчих норм може знайтися особа, яка, порушивши чужі майнові права, не понесе цивільно-правової відповідальності, не кажучи про адміністративну чи кримінальну. Однак шахрайство і обман для багатьох є стилем життя та поведінки в усіх сферах суспільних відносин. І донедавна суди не завжди наважувалися цьому протистояти. Чому будь-який правочин може бути охарактеризований як фраудаторний, якщо він укладений на шкоду третім особам аналізує юрист Павло ПРАВОТОРОВ  в статті «Кінець ери цинічного шахрайства».

Через відсутність офіційного тлумачення терміну «місцезнаходження органу досудового розслідування» маємо наразі подвійні стандарти визначення суду, до якого потрібно звертатися зі скаргою чи клопотанням. В одних випадках це фактичне місцезнаходження такого органу, в інших — місце його реєстрації як юридичної особи. Це, своєю чергою, призводить до порушення права на доступ до суду.  Яким чином довільне трактування поняття «місцезнаходження органу» може призвести до визнання зібраних доказів недопустимими досвідом ділиться старший партнер АО «CREDENCE», д.ю.н., доцент, заслужений юрист України Василь ФАРИННИК у публікації «Жонглювання» підсудністю».

У Страсбурзі вважають, що рішення, яким прискорюється розгляд справи, що слухається в суді надто довго, нічого не варте. За умови, що постраждалій стороні не компенсували шкоди, завданої надто тривалим судовим процесом. Про судовий розгляд, що триває понад 15 років читайте в статті «Інстанційний бадмінтон».

Схиляння до отримання неправомірної вигоди не входить до переліку юридичних послуг, які вправі надавати адвокат. Цій темі присвячений матеріал «Хабар за дорученням клієнта».

Закон і Бізнес