Закон і Бізнес


Тест на байдикування

Учені з’ясують, як довго людина може нічого не робити


№36 (1490) 01.09—11.09.2020
4050

У Німеччині оголошено відразу про два проекти, в ході яких учені хочуть дізнатися, як вплине на людину відсутність необхідності заробляти на життя. Але, щоб взяти участь в експерименті, потрібно теж потрудитися.


Так, Гамбурзька вища школа образотворчих мистецтв призначила стипендію за байдикування. Заявку може подати будь-хто, незалежно від того, займається він творчістю чи ні, пише DW.

Ініціатор проекту обіцяє по €1600 трьом переможцям конкурсу, яких обере журі. Але арт-проект, як його називають у вузі, не дуже пов’язаний з поняттям «dolce vita», солодким неробством. Кандидатам слід вказати, що саме вони більше не хочуть робити і як довго мають намір цим займатися — нічого не робити?

Це може бути радіоведучий, який вирішить у прямому ефірі 5 хв. нічого не говорити, або, скажімо, менеджер може мовчки висидіти нараду чи автомобіліст пересяде на велосипед.

Але є і більш далекосяжні цілі: ініціатор проекту також закликає відмовитися від гонитви за чимось більшим і кращим. Принцип «вище, швидше, сильніше», на його думку, є неефективним — потрібно вийти зі спіралі прагнення до успіху. Адже якщо ми хочемо жити у суспільстві, яке споживає менше енергії і витрачає менше ресурсів, то це хибна система цінностей.

Інший проект передбачає, що 120 осіб протягом 3-х років отримуватимуть €1200 щомісяця, незалежно від того, чи є в них потреба. Дослідники хочуть зрозуміти, як впливає базовий дохід на поведінку людей та їхнє ставлення до життя. А також чи може це знизити мотивацію до роботи чи творчості і в кінцевому підсумку зробити людей менш щасливими.