Закон і Бізнес


3 кроки для перевірки надійності продавця квартири


04.09.2020 13:16
25027

При купівлі житла на вторинному ринку нерухомості перевірити юридичну «чистоту» квадратних метрів можна самостійно. Для цього варто скористатися даними «Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», порталу «Судова влада України» та «Єдиного реєстру боржників».


Про алгоритм самостійної перевірки житла при купівлі та скільки це коштує  «ЗіБ» повідомили в Офісі протидії рейдерству. 

1. Громадянину варто отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Для цього потрібно:

Увійти (реєстрація не обов’язкова) до Кабінету електронних сервісів у розділ «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно», потім у підрозділ «Отримати інформаційну довідку».

Вхід в підрозділ «Отримати інформаційну довідку» відбувається за допомогою електронного цифрового підпису.

Після авторизації в системі можна здійснити пошук за 3 критеріями:

за адресою;

за реєстраційним номером об'єкту нерухомості;

за кадастровим номером земельної ділянки.

Сплати адміністративний збір (30 грн – вартість послуги + 3 грн — комісія).

Завантажити сформовану інформаційну довідку щодо об’єкту нерухомого майна.

Відповідна довідка дасть змогу з’ясувати:

Кому насправді належить квартира, чи є інші співвласники?

Коли була набута нерухомість у власність та підстави її набуття?

Чи зареєстровані будь-які права на нерухоме майно, окрім права власності (право оренди, право господарського відання, право оперативного управління)?

Чи наявні щодо нерухомого майна будь-які обтяження (арешт, заборона відчуження, іпотека)?

2. Скористатися інформацією, яка розміщена у розділі «Стан розгляду справ» на вебпорталі «Судова влада України», аби з’ясувати, чи не був об’єкт нерухомого майна предметом судових спорів.

Критерієм пошуку у цьому разі може бути П.І.Б. власника об’єкту нерухомого майна: цю інформацію потрібно вказати в графі «Сторона по справі».

3. Перевірити, чи існує суттєва заборгованість зі сплати комунальних платежів у теперішнього власника житла.

У разі, якщо постачальник послуг звернувся до суду з вимогою повернути суму заборгованості за надані комунальні послуги та суд видав відповідний судовий наказ, – вказана інформація буде відображена в Єдиному реєстрі боржників.

Також не зайвим буде проаналізувати «ланцюг» переходів права власності на майно. Однак самостійно отримати таку інформацію майбутній власник житла не зможе, для цього потрібно звернутися до найближчого державного реєстратора.

Аби отримати відповідну інформацію, реєстратору необхідно надати документ, що посвідчує особу, і сплатити адміністративний збір.

Якщо за результатом цього моніторингу буде з’ясовано, що власники нерухомості часто і швидко змінювалися, — це буде тривожним «сигналом» для майбутнього власника, який може свідчити про шахрайські дії із майном, наголошують експерти Офісу протидії рейдерству.