Закон і Бізнес


«Особливий» водій

Немолодий швед переконав Феміду, що йому можна сідати за кермо напідпитку


№7 (1097) 16.02—22.02.2013
3594

У будь-якій країні керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння є серйозним порушенням правил дорожнього руху. Але 61-річному шведу через «особливості» його організму суд дозволив сідати за кермо напідпитку.


Недавно жителя невеликого шведського міста Істад поліція затримала за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння середнього ступеня — перевірка за допомогою алкотестера показала, що концентрація етилового спирту в крові немолодого водія становила 1 проміле, що в 5 разів вище за дозволений у країні гранично допустимий показник.

Проте у шведа не тільки залишилося посвідчення водія, а і його, по суті, виправдали. Під час розгляду він повідомив суддю, що протягом уже майже 25 років йому доводиться працювати в нічну зміну. Упродовж практично всього цього періоду він удень після сну зазвичай випиває 6 маленьких пляшок горілки (в цілому 600 мл), 1—2 пляшки пива, іноді перед самим виїздом на роботу «додає» 200 мл кріпленого вина.

Швед заявив, що його організм, привчений упродовж десятиліть до щоденного споживання таких великих доз алкоголю, має «підвищену толерантність», тому керувати автомобілем у такому стані нескладно.

Суддя уважно вислухав доводи обвинуваченого, якому загрожувало позбавлення прав на тривалий строк і великий штраф, і визнав їх цілком переконливими. Водій не тільки не позбувся посвідчення водія, а й був відпущений з миром.

Правда, невідомо, як для чоловіка складуться обставини наступного разу: представники дорожньої поліції, присутні на судовому засіданні, дуже уважно вислухали зізнання в тому, що він уже майже 25 років практично кожен вечір сідає за кермо п’яним.