Закон і Бізнес


Право на зловживання


№36 (1490) 01.09—11.09.2020
3162

Голова правління ПАТ АКБ «Індустріалбанк» звернувся до Конституційного Суду з вимогою визнати неконституційними положення Цивільного кодексу, якими забороняється зловживати правом та маніпулювати людьми.


Автор скарги просить визнати такими, що не відповідають положенням ст.58 Конституції, низку положень ЦК. В опалу потрапили норми, згідно з якими не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, зловживання правом в інших формах. А також — право суду відмовити в захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень чч.2—5 ст.13 ЦК.

Банкір уважає, що застосовані в його справі приписи ч.3 ст.13 та ч.3 ст.16 у взаємозв’язку із ч.3 ст.13 ЦК не відповідають конституційному принципу верховенства права. Адже їх викладено узагальнено й абстрактно. Крім того, у них не визначені жодні чіткі критерії, обставини або умови для того, щоб кваліфікувати діяння особи як зловживання правом. На думку скаржника, застосування судами оспорюваних положень ЦК як підстав для відмови особі в судовому захисті є безпосереднім утручанням у конституційне право особи на судовий захист і обмеженням її права на справедливий суд, а також загрозою порушення її права власності.