Закон і Бізнес


Поділитися надприбутками


№36 (1490) 01.09—11.09.2020
2945

Зважаючи на економічну стагнацію, спричинену епідемією, виплати з Фонду соціального страхування були зменшені. Проте народні депутати планують відшукати принаймні 15 млрд грн. на підвищення рівня соціальних виплат.


Проект «Про внесення змін до пункту 5 розділу II «Прикінцевих положень» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№3032а) подано на розгляд парламенту.

Автори законодавчої ініціативи вважають, що зменшення соціальних виплат, передбачених законодавством до початку пандемії, є порушенням ст.22 Конституції. Тож задля відновлення політичного рейтингу пропонують забезпечити у вересні 2020 року виплату всіх сум, які були зменшені з квітня.

Утім, оскільки в скарбниці такі кошти відсутні, їх шукатимуть у кишенях підприємців. За підрахунками депутатів, тіньовий сектор економіки у 2020 році може сягнути 1,6 трлн грн. Із цієї суми бізнесменам пропонують віддати державі 15 млрд грн., яких не вистачає на підвищення рівня соціального захисту.

Передбачено доручити Кабінету Міністрів затвердити план заходів щодо недопущення ухилення від податків у тіньовому секторі та в офшорних зонах. Про те, звідки в бізнесу в умовах адаптивного карантину та економічної кризи такі надприбутки, автори вирішили не розводитися. Певно, орієнтувалися на власні доходи.